Rusi u pola godine u Srbiji kupili nekretnine za 85 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Od ukupne vrijednosti potpisanih ugovora, polovica je zabilježena u Beogradu.

Ukupna vrijednost stanova koje su ruski državljani kupili u Srbiji dosegnula je 85 milijuna eura samo u prvoj polovici godine, a u tom je razdoblju sklopljeno deset posto više kupoprodajnih ugovora nego lani, javlja Bloomberg Adria.

Od ukupne vrijednosti potpisanih ugovora, polovica je zabilježena u Beogradu. Također, Rusi se za kupnju nekretnina uglavnom odlučuju za Vojvodinu, prvenstveno Novi Sad i Suboticu.

Na domaćem tržištu za kupnju kvadrata stana sada su potrebne dvije i pol prosječne neto plaće u Srbiji, koje su u Beogradu u novogradnji u prosjeku dosezale 2000 eura, ali (ovisno o lokaciji) mogu ići i do 7000 eura.

Govoreći o stranim državljanima, načelnica Odjeljenja za procjenu vrijednosti nekretnina Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac rekla je da ruski građani prednjače u kupovini nekretnina u Srbiji, te da se taj trend nastavlja od prošle godine, kada su Rusi počeli kupovati nekretnine u značajnijem broju.

“U posljednja dva tromjesečja čak se bilježi porast broja ruskih građana koji kupuju nekretnine za više od deset posto. Međutim, novac, odnosno ukupan obim prometa je nešto manji nego u istom razdoblju prošle godine, au prva dva kvartala uložili su ukupno 85 milijuna eura u nekretnine u Srbiji”, rekla je Štrbac za Bloomberg Adria..

Dodaje da je Beograd svakako zanimljiv i da se tamo kupuje veliki broj stanova. “Njihova vrijednost je mnogo veća, pa tako pola novca koji građani Rusije ulažu u nekretnine ide Gradu Beogradu. Najviše kupuju stanove, kuće pa garaže”, zaključuje Štrbac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close