Srbija i EU sklopile strateško partnerstvo u području kritičnih sirovina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. srpanj 2024. u 07:00
Njemački kancelar Olaf Scholz došao je u petak u posjet srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i usput osigurao dobavu litija/PIXSELL

Potpisan je Memorandum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Vučić je s njemačkim kancelarom Scholzom u Beogradu razgovarao o pitanjima od značaja za Srbiju, “uvjeren da ono što danas radi postavlja čvrste temelje za budućnost”.

Zaštita okoliša
Među održivim (kritičnim) sirovinama, ključnim za zelenu i digitalnu tranziciju, nalazi se i litij, čijim rezervama Srbija raspolaže, piše Beta. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da bez pune zaštite ljudskih života i prirode neće biti iskopavanja litija u zapadnoj Srbiji, u blizini Loznice.

Na Summitu o strateškim sirovinama u Beogradu rekao je da zna da projekt iskopavanja litija, koji bi trebala realizirati tvrtka Rio Tinto, neće naići na podršku šire javnosti u Srbiji, ali da je dobio jamstva od EU da će se projekt Jadar odvijati po najvišim standardima.

16,4

posto srpskog BDP-a iznosio bi doprinos u slučaju razvoja proizvodnog lanca, od iskopavanja litija do proizvodnje baterija i električnih automobila

Vučić je istaknuo da je kancelar Scholz obećao podršku Njemačke da Srbija ima veći lanac vrijednosti proizvodnje litija, što će donijeti milijarde investicija i nevjerojatan pomak za cijelu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju. Dodao je da je rudarenje litija velika nada za Srbiju i da Srbija tu priliku neće propustiti.

“Imamo nepodnošljivu lakoću propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to ne smijemo dopustiti. Mnogo je teže mijenjati stvari, sebe, državu, prihvaćati izazove i donositi hrabre odluke”, rekao je Vučić.

“Često sam se osjećao sam u borbi za taj veliki projekt. Vidio sam kako su se svi sklonili, gledali kako da se spase. Bio sam uporan kao kad sam predlagao najteže mjere za Srbiju, od smanjenja plaća i mirovina, i danas smo najuspješniji na Balkanu.

Kad morate nešto učiniti i gledati u budućnost, u skladu s tim donosite odluke, rekao je Vučić. Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je litij za mobilnost u budućnosti jednako važan kao što je nafta bila dosad.

Scholz je na Summitu o kritičnim sirovinama rekao da je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima “važan trenutak”.

“Ovaj projekt (za rudarenje jadarita) stvara nove potencijale za proizvodni lanac, radna mjesta ne samo kada je riječ o rudarstvu nego i u drugim fazama prerade”, rekao je Scholz, dodavši da je to prekretnica za budućnost da zaštitu okoliša u rudarstvu litija u Srbiji smatraju svojom dužnošću te da će uvijek biti aktivan partner i koristiti znanje inženjera.

“Potreban nam je litij i uvjeren sam da je važan za buduću mobilnost”, rekao je. Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Europski zeleni dogovor, je u ime EU potpisao Memorandum sa Srbijom. On je u svom obraćanju istaknuo kako je uvjeren da će tim projektom Srbija napredovati i ostvariti važne ciljeve.

“Prvi cilj je ojačati srpsku ekonomiju kvalitetnim poslovima u cijelom opskrbnom lancu”, rekao je. Drugi je cilj, dodao je, potpuno transparentno poštivati ​​ekološke standarde i potpuno transparentno odgovoriti na zabrinutost lokalnog stanovništva.

Brojni otpori
Aktivisti koji se protive eksploataciji litija u Srbiji, koju bi trebao obavljati Rio Tinto, održali su konferenciju za novinare kod Palate Srbija na Novom Beogradu. Savo Manojlović, direktor kampanje pokreta Kreni-promijeni, poručio je Scholzu da “srpskom narodu ostavi litiju i demokraciju, a uzmi predsjednika Vučića i stabilokraciju”.

Parlamentarac i predsjednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović izjavio je da potpisivanje Memoranduma znači “smrtnu kaznu” za Gornje Nedeljice i plan preseljenja dijela stanovništva u okolinu Loznice zbog rudnika litija.

On je agenciji Beta, u neposrednoj blizini Palate Srbije, rekao da će se sve što se bude dešavalo u vezi sa projektom Jadar, koji se odnosi na iskopavanje litija u okolini Loznice, “prelomiti na terenu”, kao što je bio slučaj s pokušajem izgradnje hidroelektrane na Staroj planini.

Komentirajte prvi

New Report

Close