Srbija i Rumunjska idu u izgradnju plinskog interkonektora

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2024. u 07:00
Izgradnjom plinovoda osigurat će se još jedan pravac opskrbe prirodnim plinom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji s transportnim plinovodom BRUA u Rumunjskoj/K. Štedul Fabac/PIXSELL

Izgradnjom plinovoda osigurat će se još jedan pravac opskrbe prirodnim plinom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji s transportnim plinovodom BRUA u Rumunjskoj.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je, u ime Vlade Srbije, Memorandum o razumijevanju za izgradnju plinskog interkonektora s ministrom energetike Rumunije Sebastianom Burdujem.

Izgradnjom plinovoda osigurat će se još jedan pravac opskrbe prirodnim plinom, povezujući čvorište Mokrin u Srbiji s transportnim plinovodom BRUA u Rumunjskoj, priopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike, prenosi Beta.

Đedović Handanović je navela da suradnja u području energetike duga više od pet desetljeća predstavlja važnu potporu sigurnosti opskrbe električnom energijom građana i gospodarstva u obje zemlje, o čemu svjedoči podatak da je 2023. godine čak 28 posto ukupne razmjene bilo trgovina električnom energijom.

“Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o izgradnji plinske interkonekcije Srbije i Rumunjske, kapaciteta 1,6 milijardi kubičnih metara, počinje nova etapa energetske suradnje naših zemalja.

Zahvaljujući povezivanju s Rumunjskom i Bugarskom, te Srbija u narednom periodu sa Sjevernom Makedonijom postaje nezaobilazna tranzitna zemlja i važan partner u osiguranju energetske sigurnosti zemalja Srednje i Istočne Europe kada je u pitanju opskrba plinom”, rekla je Đedović Handanović.

U Srbiji će dvosmjerni plinovod biti dug 13 kilometara, a u Rumunjskoj oko 86 kilometara. Predviđeni kapacitet je najmanje 1,6 milijardi kubnih metara plina, a dionica na srpskoj strani bit će gotova do 2027. godine. Projekt predstavlja veliki korak u jačanju energetske sigurnosti obiju zemalja i integraciji regionalnog tržišta diverzifikacijom opskrbnih ruta.

Komentirajte prvi

New Report

Close