Srbija ima velika očekivanja od slobodne trgovine s Egiptom

Autor: Miroslav Kuskunović , 17. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Sporazum velika šansa za srpske poljoprivrednike, otvara im se tržište s više od 106 milijuna stanovnika.

Sporazum o slobodnoj trgovini koji je ovih dana u Kairu potpisan u prisutnosti predsjednika dviju država, Aleksandra Vučića i Abdel Fatah al-Sisija,  otvara novu etapu gospodarske suradnje Srbije i Egipta i omogućit će srpskim poduzetnicima da profitabilnije i konkurentnije posluju, ne samo na egipatskom nego i na tržištu čitave Afrike, istaknuo je predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.  Zahvalio je političkim liderima jer stvaraju uvjete da gospodarstvo uspješnije posluje.

Zajednički projekti
“Velike su stvari pred nama, veliki ugovori su sada mogući, kako u sektoru poljoprivrednog, prehrambenog sektora, tako i u sektorima novih tehnologija, zajedničkih projekata i investicija u  građevinarstvu, automobilskoj, kemijskoj, farmaceutskoj industriji”, naglasio je predsjednik PKS uoči Poslovnog foruma u Kairu, koji je održan u okviru dvodnevne posjete državno-gospodarske delegacije Srbije Egiptu. Ukazao je da su kompanije iz Srbije sa egipatskim partnerima počele raditi na zajedničkim projektima i prije Sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Već u rujnu se očekuje otvaranje zajedničke proizvodnje domaće kompanije Sigma i egipatskog partnera u sektoru proizvodnje dezinfekcijskih sredstava. Niška Neomedika također kreće do kraja godine sa tvornicom reagenasa za medicinske svrhe, a Eliksir iz Prahova radi na velikom projektu suradnje sa egipatskim partnerima u sektoru prerade fosfatne rude za potrebe automobilske industrije”, naveo je Čadež.

Podsjetio je da Egipat ima sporazume o slobodnoj trgovini sa gotovo svim zemljama na afričkom kontinentu, kao i da zahvaljujući razrađenom logističkom hub-u za čitavu Afriku, srpskim proizvođačima neće biti skupo da s egipatskog tržišta izvoze na čitav afrički kontinent.

“Kompanija El Sevedi, koja je gradila čitav novi Kairo, zainteresirana je za velike investicije u Srbiji i suradnju sa tvrtkama u sektoru građevinarstva i proizvodnje auto dijelova, što je važno da bismo pojačali kapacitete i unapredili našu industriju”, rekao je Čadež.

Aleksandar Kolić, izvršni direktor za financije kompanije Sigma Crvenka ističe da su se potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Egipta stvorili uvjeti da finaliziraju zajednički projekt sa partnerom iz Egipta u sektoru proizvodnje dezinfekcionih sredstava. “Radi se o zajedničkoj kompaniji koja treba biti joint venture poduhvat, a otvorila su nam se i vrata za potencijalni izvoz tehnologije za tretman i dezinfekciju vode za piće”, ukazao je Kolić, navodeći da će prvi izvoz krenuti u rujnu.

Uoči Poslovnog foruma Srbija-Egipat, na kojem je sudjelovao oko 50 kompanija iz Srbije i oko 60 egipatskih, održan je i sastanak predstavnika PKS s privrednicima i predstavljene mogućnosti poslovanja na egipatskom tržištu, a  razmijenjena su i iskustva domaćih firmi koje već imaju partnere u Africi.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Egipta u 2023. godini iznosila je 88,3 milijuna dolara, od čega je srpski izvoz bio vrijedan 41,7, a uvoz 46,6 milijuna dolara. Ministar unutarnje i vanjske trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta velika šansa za srpske poljoprivrednike, s obzirom da im se na taj način otvara tržište koje broji više od 106 milijuna stanovnika.

Tržište hrane
Liberalizacija za poljoprivredne proizvode počet će odmah po stupanju sporazuma na snagu, a Momirović za Tan​​jug kaže da će važiti od dana ratifikacije u srpskom i egipatskom parlamentu.

“Za poljoprivredne proizvode on stupa na snagu odmah. Carinske stope se u potpunosti ukidaju ili odmah smanjuju. Sporazumom je obuhvaćeno 87 posto poljoprivrednih proizvoda, od čega se 50 posto odmah skida s carinske liste”, objasnio je Momirović. Podsjetio je da srpski poljoprivrednici godišnje izvezu jabuka u vrijednosti nešto manjoj od 100 milijuna eura.

“Dobili smo šansu, dobili smo tržište i ja sam uvjeren da će naši ljudi to ozbiljno shvatiti. Ovo nije poklon, ovo je prilika”, naglasio je Momirović.

Komentirajte prvi

New Report

Close