Srbija je europski lider u proizvodnji dunje

Autor: Miroslav Kuskunović , 06. studeni 2023. u 07:00
Dunja se u Srbiji uzgaja na 1600 hektara, najviše u okolini Aleksandrovca, Blaca i Kraljeva /SHUTTERSTOCK

Ukupne površine na kojima se uzgaja dunja u Srbiji prošle su godine povećane za 200 hektara.

Ovogodišnji urod dunje iznosi oko 14.000 tona. Time je Srbija izbila na prvo mjesto u Europi, a prema ocjenama stručnjaka nalazi se među deset najvećih proizvođača ovog voća u svijetu. Dunja se u Srbiji uzgaja na 1600 hektara, najviše u okolini Aleksandrovca, Blaca i Kraljeva.

Odličan urod
Kako ističu proizvođači ovog voća ove godine urod je bio dobar, jako su zadovoljni s urodom, a kod najboljih proizvođača prinos je čak 30-tak tona po hektaru. Sve je više mladih poljoprivrednika koji ulaze u ovu proizvodnju.

Nove sorte

U novijim nasadima uvode se neke nove sorte kao što je triumph hemus, a vrlo dobrom se pokazala sorta morava.

Ukupne površine pod dunjom u Srbiji prošle su godine povećane za 200 hektara. I u okolini Kraljeva dunjari su uglavnom mladi. Voćari se odlučuju za kvalitetnije sorte. Ivana Glišić, znanstvena suradnica Instituta za voćarstvo iz Čačka, ističe da se u nasade uvode nove sorte.

“U novijim nasadima uvode se neke nove sorte kao što je triumph hemus, a moram istaći da se vrlo dobro pokazala sorta morava koja je nastala u čačanskom Institutu za voćarstvo”, rekla je Ivana Glišić.

U Tavniku kod Kraljeva svake godine niču novi zasadi dunje. Ova voćka je rasprostranjena u selima koja gravitiraju planinama Kotlenik i Gledić. No, rijetki su voćari koji imaju sadnice dunje na površinama većim od dva hektara. Voćari koji su se odlučili za uzgoj dunje na većim površinama smatraju da nisu pogriješili.

“U dunju se malo ulaže, najmanje od svih voćaka. Imao sam jabuke i tako to. Sve sam to iskrčila i posadila dunju. Dakle – isplativo je”, rekao je Radovan iz Tavnika za magazin Agrobiznis.

Kada je u pitanju proizvodnja, dunju napada više bolesti iz grupe mikoza i bakterioza. Kako navodi prof. dr. Evica Mratinić, u priručniku o tehnologiji proizvodnje dunje, iako se smatra jednom od otpornijih voćnih vrsta, nije ju lako zaštititi od bolesti i štetnika.

Berba dunje
Kod berbe je potrebno obratiti pažnju na same plodove koji su vrlo osjetljivi na pritisak zbog koga su oštećena i nagnječena mjesta podložna nekrozi i propadanju. Ako se dunja bere za preradu bolje je da se bere dok nije poprimila potpuno žutu boju jer će na taj način zadržati veću količinu pektina. Inače, svjetski lider u proizvodnji dunje je Turska.

Komentirajte prvi

New Report

Close