Srbija je vodeća destinacija za izvoz polovnjaka iz Švicarske

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2024. u 07:22
Foto: SHUTTERSTOCK

U Srbiju je prošle godine izvezeno čak 25.440 rabljenih vozila iz Švicarske.

Izvoz rabljenih vozila iz Švicarske milijunski je posao, a automobili registrirani u toj zemlji kupuju se diljem svijeta, a 2023. proporcionalno ih je najviše završilo u Srbiji, pokazalo je istraživanje Švicarske radiotelevizije (SRF), prenosi agencija Beta.

Prošle godine iz Švicarske je izvezeno oko 136.000 automobila ukupne vrijednosti 642 milijuna švicarskih franaka. Vozila su se izvozila u čak 147 zemalja.

Kupuje se gotovinom
Prva na listi je Srbija u koju je izvezeno čak 25.440 rabljenih vozila iz Švicarske. Slijede Poljska sa 17.334, Bugarska sa 12.146 i Francuska sa 11.271 uvezenim rabljenim automobilom.

Među prvih deset zemalja na čijim cestama završavaju švicarski rabljeni automobili su Ukrajina, Libija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Albanija, Sjeverna Makedonija i Grčka.

Usporedbe radi, Švicarci su 2013. u inozemstvu prodali 125.000 automobila za ukupno nešto manje od 330 milijuna franaka.

SRF piše kako su ostali bezuspješni pokušaji da se stupi u kontakt s prodavačima rabljenih automobila, koji obično ispod vjetrobranskog stakla ostavljaju posjetnicu s porukom za kupovinu i brojem telefona.

Švicarska carina je rekla da je takav izvoz s ispravnom dokumentacijom potpuno legalan. Vrlo često se kupuje gotovinom, pa nadležne službe pomno prate te transakcije zbog sumnje da bi se moglo raditi o pranju novca ili organiziranom kriminalu.

Na kraju su novinari SRF-a uspjeli stupiti u kontakt s trgovcem u Srbiji, koji je želio ostati anoniman.

Rekao je da su posebno popularni švicarski rabljeni automobili jer gotovo da i nemaju ozbiljnu kilometražu. Iz Njemačke gotovo da i ne uvozimo, jer su njihovi već prešli previše kilometara, rekao je taj preprodavač.

No, prema njegovim riječima, posao je u posljednje vrijeme sve manje isplativ, budući da kupci više ne trebaju vize i sami odlaze u inozemstvo po automobil.

Automehaničarske radionice i švicarski trgovci rabljenim vozilima surađuju s trgovcima koji prodaju rabljene automobile stranim trgovcima kada više ne zadovoljavaju švicarske prometne standarde ili se popravak ne isplati.

“Uvijek radimo s istim prodavačima. Onda dobijemo ponude za cijenu u određenoj zemlji ili se prodavači sami dogovore”, rekao je vlasnik trgovine rabljenim vozilima u istočnoj Švicarskoj, dodajući da obično ne zna gdje auto će završiti.

Prema njegovim riječima, automobili koji bi u Švicarskoj bili rashodovani, još se dugo voze na drugim mjestima. Volkswagen, Opel i Renault najtraženiji su brendovi kada su u pitanju rabljeni automobili u Srbiji.

Najzanimljiviji modeli
U prvoj polovici godine srpske vozače na platformi carVertical najviše je zanimala povijest automobila Volkswagen Golf – 3,4% svih vozila provjerenih na platformi, a slijede Opel Astra (3,3%), Renault Megane (3,1%), Audi A4 (3,1%) i Volkswagen Passat (3,1%).

U usporedbi s istim razdobljem 2023. godine popularnost golfa je pala jer je prije godinu dana njegov udio iznosio 5,9 posto. Jedini noviteti koji su se ove godine našli u top 10 u Srbiji su Citroen C4 i Peugeot 3008.

“Njemački automobili poput Audija i Volkswagena popularni su među kupcima jer vozači jako cijene njihovu pouzdanost, ali ih smatraju i dijelom svog imidža. Osim toga, ljudi koji razmišljaju o kupnji vrhunskih rabljenih automobila svjesni su njihove bolje preostale vrijednosti u usporedbi s vozilima novije ekonomske klase – kaže Matas Bouzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

U Srbiji je najviše porastao interes za povijest modela Peugeot 2008 (+66,3%), zatim Mercedes-Benz GLC (+54,5%), Škoda Kodiaq (+53,5%), Audi Q3 (+46,8%) i Peugeot 3008 (+33,5%).

Sve veća popularnost ovih modela dobra je vijest za one koji ih planiraju prodavati. Što je automobil traženiji na sekundarnom tržištu, to je njegova cijena stabilnija u smislu amortizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close