Srbija jedina država van EU na ruti Europskog puta sladoleda

Autor: Miroslav Kuskunović , 15. lipanj 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

“Europski gelato put” će obuhvatiti lokacije povezane s proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU.

Privredna komora Srbije (PKS) nacionalni je partner u realizaciji projekta “Evropski put sladoleda” (GELATOn the ROAD) koji se financira iz programa EU “Kreativna Europa” sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog naslijeđa i identiteta, kao i podizanja svijesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

Srbija je jedina zemlja – partner koja nije članica EU uključena u GELATOn the ROAD, a projekt obuhvaća još 11 zemalja – Italiju, Belgiju, Grčku, Njemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španjolsku, Poljsku i Bugarsku.  “Europski gelato put” će obuhvatiti lokacije povezane s proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU.

Umjetnost pravljenja sladoleda u Europi prenosila se sa koljena na koljeno, uz korištenje lokalnih sastojaka i tradicionalnih receptura. Ovaj projekt predstavlja korak prema podizanju svijesti o kulturološkom značaju sladoleda i njegovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate povijesti i trajnog nasljeđa, kažu u PKS.

Komentirajte prvi

New Report

Close