Srbija kupuje zemljište za Expo za 500.000 eura po hektaru

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2024. u 07:08
Ukupni ekonomski učinak projekta EXPO 2027. bit će 1,7 milijardi eura, budući da država predviđa da će toliko zaraditi od izravnih usluga i proizvoda/Shutterstock

Najveći dio zemljišta bio je u vlasništvu države, ali među vlasnicima je i tvrtka Al Dahra.

Troškovi izvlaštenja zemljišta na kojem će se graditi Nacionalni nogometni stadion i objekti za međunarodnu izložbu Expo 2027 iznose oko 12 milijuna eura, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa (RSE) u Državnom odvjetništvu Srbije.

Dokumentacija koju je RSE pribavila na osnovu Zakona o dostupnosti informacija pokazuje da je Porezna uprava procijenila da je vrijednost tog zemljišta u općini Surčin 500.000 eura po hektaru.

Nekadašnje njive
Kako piše RSE, u predgrađu Beograda, na jednom od trenutno najvećih gradilišta, koje se prostire na oko 350 hektara, do prije samo tri godine bile su njive, šume i kanali kategorizirani kao poljoprivredno zemljište.

Nakon odluke države da se na tom prostoru izgradi Nacionalni stadion i sajamski kompleks EXPO, uslijedilo je donošenje novih planskih dokumenata, a nekadašnje oranice postale su građevinska zona. Na ovaj način značajno je povećana vrijednost ovog zemljišta, a time i troškovi otkupa zemljišta za potrebe realizacije ovih projekata.

Najveći dio zemljišta bio je u vlasništvu države, ali planirana građevinska zona zahvatala je i niz parcela privatnih osoba i tvrtki, a kako se navodi, među vlasnicima zemljišta koje se kupuje u Surčinu bila je tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirati, Al Dahra.

To je zemljište pripadalo državnom poduzeću Poljopridredni kombinat Beograd (PKB), koje je 2018. godine kroz proces privatizacije kupilo arapsko poduzeće i tako kupilo dio imovine poduzeća.

Prema Zakonu, RSE je dobila rješenje Porezne uprave u kojem je utvrđeno da neizgrađeno građevinsko zemljište u općini Surčin vrijedi 6.174 dinara (50 eura) po kvadratnom metru, odnosno oko pola milijuna eura za hektar.

Ukupni ekonomski učinak projekta EXPO 2027. bit će 1,7 milijardi eura, budući da država predviđa da će toliko zaraditi od izravnih usluga i proizvoda, odnosno ubirati poreze od zaposlenika povezanih sa specijaliziranom izložbom. S druge strane, prijedlogom rebalansa proračuna država je samo ove godine rashode EXPO-a povećala za gotovo 370 milijuna eura, na gotovo 480 milijuna eura.

Prema prijedlogu proračuna Srbije za 2024. koji je predstavilo Ministarstvo financija, u iduće tri godine za EXPO 2027. planirano je 67,8 milijardi dinara, kao i 49 milijardi dinara za izgradnju Nacionalnog nogometnog stadiona, što je ukupno iznosi oko milijardu eura.

Za pretpostaviti je da će najveći dio tog novca biti utrošen upravo za izvođenje radova, imajući u vidu da je investitor oslobođen obveze plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, piše Nova ekonomija.

U obrazloženju financijskih učinaka Zakona o posebnim postupcima za provedbu međunarodne specijalizirane izložbe EXPO BEOGRAD 2027. navodi se da je izravan pozitivan učinak na nacionalno gospodarstvo, “mjeren kroz bruto izdatke za izravne usluge i proizvode”, navodi se u obrazloženju financijskih učinaka. procjenjuje se na oko 600 milijuna eura, podsjeća se u analizi koju je objavio Transparency Srbija (TS).

Ekonomski efekti
Spominju se i “inducirani učinci” (nastali angažiranjem zaposlenika na EXPO-u), a ukupni ekonomski učinak procjenjuje se na 1,1 milijardu eura. TS dodaje da bi ovi očekivani prihodi mogli biti argument da se Srbija odluči za organizaciju izložbe, ali da ne mogu biti argument za primjenu posebnih procedura za izgradnju objekata.

Prethodno, predloženim rebalansom proračuna, saznali smo da je prvobitna cijena projekta EXPO 2027 Beograd porasla s 22,6 milijardi dinara na 43 milijarde – samo za tekuću godinu. Rebalansom su povećana i druga više neizravna plaćanja za isti projekt preko drugih ministarstava, na spomenutih 480 milijuna eura (ili 56,2 milijarde dinara).

Zbog netransparentnosti projekta i načina upravljanja troškovima, ova cijena ne mora biti točna, jer država, unatoč obećanju da će investicije bolje prikazati i opravdati troškove poreznim obveznicima, ne može platiti više od 100 milijuna kuna. nije to učinio.

Komentirajte prvi

New Report

Close