Srbija od 2025. naplaćuje cestarinu i na brzim cestama

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2024. u 22:00
Foto: Pixabay

Formirat će se posebna tvrtka koja će se baviti samo naplatom cestarina.

Od iduće godine osim na autocestama cestarina će se naplaćivati i na brzim cestama u Srbiji, a za najveće šlepere i na prometnim autocestama.

Formirat će se posebna tvrtka koja će se baviti samo naplatom cestarina, rekao je ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Goran Vesić.

“Prema našem zakonu cestarina se naplaćuje samo na autocestama. Već do 2026. godine imat ćemo gotovo 180 kilometara brzih cesta, pa će se i njihovo korištenje naplaćivati, ali ne preko rampi, već putem satelitskog praćenja vozila.

Cijena cestarine na brzoj cesti ne može biti ista kao na autocesti, ali će se korištenje naplaćivati”, rekao je Vesić u intervjuu za Bloomberg Adria.

Kako je rekao, uz naplatu cestarina na autocestama, brzim cestama i najvećim šleperima na pojedinim pravcima autoceste, očekuje se oko tri puta veći prihod nego ove godine, kada se očekuje više od 40 milijardi dinara.

“Takav posao prelazi kapacitete Puteva Srbije”, rekao je Vesić i dodao da će u narednim godinama morati doći do reorganizacije cestarskih poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close