Srbija planira do 2030. čak 45% struje dobivati iz OIE

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Započinje nova etapa koja bi trebala doprinijeti većoj sigurnosti opskrbe, uz povećanje udjela čistih izvora energije.

Vlada je usvojila Integrirani plan za energetiku i klimu kojim je predviđeno da se do 2030. godine 45 posto električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije, izjavila je srpska ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Istaknula je da usvajanjem Integralnog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za razdoblje do 2030. godine s projekcijama do 2050. godine započinje nova etapa u razvoju energetike Srbije, koja bi trebala doprinijeti većoj sigurnosti opskrbe, uz povećanje udjela čistih izvora energije i veću zaštitu okoliša.

Energetska tranzicija
“Usvajanjem Integriranog plana Srbija dobiva strateški dokument koji je usklađen s europskom vizijom dekarbonizacije energetskog sektora, a koji predstavlja svojevrsnu ‘mapu puta’ Srbije u energetskoj tranziciji. Taj plan je prilagođen karakteristikama našeg energetskog sektora i imperativ da u svakom trenutku naši građani i gospodarstva mogu računati na sigurnu opskrbu.

Integrirani plan fokusiran je na ulaganja u obnovljive izvore energije, gdje bi oko 3,5 gigavata novih solarnih i vjetroelektrana trebalo biti uključeno do 2030., što znači da će gotovo svaki drugi megavat sat proizvedene električne energije doći iz čistih izvora”, rekla je ministrica, prenosi Tanjug.

Kako je najavljeno, mjere predviđene ovim planom, među ostalim, uključuju intenzivna ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti u svim sektorima, veće korištenje OIE za grijanje i hlađenje te postupnu elektrifikaciju prometa.

Provedba mjera iz Objedinjenog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP), prema ministrovim riječima, trebala bi omogućiti postizanje glavnog cilja u borbi protiv klimatskih promjena, a to je smanjenje emisije stakleničkih plinova za 40,3 posto u odnosu na 1990. godinu.

“Usvajanjem ambicioznog, ali ostvarivog plana energetske tranzicije, Srbija je pokazala spremnost da radi na povećanju vlastite energetske sigurnosti i neovisnosti s jedne strane, a s druge strane da ispuni svoje međunarodne obveze u pogledu realizacije globalne klimatske agende.

Ovo je važan strateški dokument za usklađivanje sa zahtjevima Europske unije i uključuje cilj spajanja tržišta električne energije s jedinstvenim tržištem EU. Srbija dijeli europsku viziju u sektoru energetike, ostvarujući je u skladu s našim stupnjem razvoja i resursima kojima raspolažemo”, rekla je Đedović Handanović.

Kazala je da su ciljevi koje pokriva INEKP realizacija projekata javnog i privatnog sektora. Ovome dodajmo kako su protekloga tjedna proradile prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini. Elektrane Solara Stara u selima Dojkinci i Temska na Staroj planini upravo su priključene na elektrodistributivnu mrežu i spremne su za proizvodnju zelene električne energije, objavila je Energetska zadruga Elektropionir.

Pionirski poduhvat
Ova energetska zadruga je uz pomoć mjesne zajednice iz Temske i Dojkinaca, Grada Pirota i građana, organizacija i poduzeća koji su donirali novac, opremu i rad, završila pionirski poduhvat izgradnje i puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji.

“Znali smo da će procedure trajati dugo i da su dosta zahtjevne, a dio naše odluke da se uključimo u sve ovo bila je i želja da ovaj proces učinimo transparentnijim i da provjerimo mogućnost njegove primjene u drugim sredinama”, navodi Elektropionir.

Kako kažu, energiju koju proizvedu njihove solarne elektrane otkupljivat će tvrtka Restart Energy, a godišnji prihod od prodaje električne energije koristit će se za projekte koje predlaže lokalna zajednica drevnih planinskih sela Temska i Dojkinci.

Brojni mještani ova dva sela, 229 donatora, nadležne službe grada Pirota i brojne organizacije pomogli su svojim radom, novcem ili opremom Solar Staroj.

Komentirajte prvi

New Report

Close