Srbija se zadužuje kod Deutsche Banka za izgradnju metroa

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2024. u 07:08
Rok otplate kredita je 13 godina, uključujući poček od 5,5 godina, a kamatna stopa je promjenjiva i temelji se na 6-mjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu maržu od 1,65 posto godišnje/Shutterstock

Rok otplate kredita je trinaest godina, uključujući poček od 5,5 godina, a kamatna stopa je promjenjiva i temelji se na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu maržu od 1,65 posto godišnje.

Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 178,4 milijuna eura između Srbije i Deutsche Bank za izgradnju beogradskog metroa.

Rok raspoloživosti ovog kredita je pet godina, a korisnik je JKP “Beogradski metro i voz”. Rok otplate kredita je trinaest godina, uključujući poček od 5,5 godina, a kamatna stopa je promjenjiva i temelji se na šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu maržu od 1,65 posto godišnje.

Provizija na nepovučena sredstva iznosi 0,65 posto i isplaćuje se polugodišnje tijekom razdoblja raspoloživosti, točnije zadnjeg dana razdoblja raspoloživosti, na nepovučeni iznos kredita. Za provedbu ovog zakona osigurat će se sredstva u proračunu Srbije.

Kako se navodi u razlozima za donošenje tog zakona, izgradnja metroa u glavnom gradu je projekt od velikog značaja za grad, tim više što je Beograd jedan od rijetkih većih gradova u Europi koji nema metro.

Zakonom o proračunu Srbije za 2024. odobreno je zaduživanje kod stranih investicijskih društava, fondova i banaka za Projekt izgradnje beogradskog metroa, I. faza, u iznosu do 1,5 milijardi eura, što se odnosi na Ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od do 178.382.740,33 eura.

U studenom 2014. vlade Srbije i Francuske te grad Beograd potpisali su memorandum o razumijevanju o izgradnji podzemne željeznice u Beogradu.

Početkom godine potpisan je ugovor s tvrtkom Alstom Transport o savjetovanju za izgradnju beogradskog metroa. Ovaj ugovor služit će i kao temelj za glavni ugovor za projektiranje, izgradnju i puštanje u rad prometnih sustava beogradskog metroa.

Komentirajte prvi

New Report

Close