Srbija sve bliže odluci da gradi nuklearnu elektranu

Autor: Miroslav Kuskunović , 16. srpanj 2024. u 07:34
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada Srbije je u travnju s francuskim EDF-om potpisala Memorandum o razumijevanju, kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.

Memorandum o razumijevanju u sektoru primjene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je ovih dana između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 znanstveno-akademskih institucija i instituta.

Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Ispravljena greška
Predsjednik srpske Vlade Miloš Vučević istaknuo je nakon potpisivanja Memoranduma da se time ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije. “Nitko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovaj sektor biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države”, rekao je Vučević.

Dodao je kako se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizira, kao i da je zbog toga angažirana znanstvena zajednica. Prema njegovim riječima, pitanje kadrova u tom sektoru bit će izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvjete.

“Vjerujem kako je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno”, poručio je Vučević.

Nedavno je i Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primjene nuklearne energije u Srbiji, a vrijednost posla procijenjena je na 14,2 milijuna dinara. Rok za prijavu na natječaj je danas, 16. srpnja.

Suradnja s Francuzima
U uvjetima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim desetljećima, podržanim ubrzanom elektrifikacijom gospodarstva, uz povećanje udjela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz ugljena, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprinijeti stabilnoj opskrbi nisko ugljičnom električnom energijom, pored hidroenergije i plina koji se smatraju tranzicijskim gorivima, piše u natječajnoj dokumentaciji.

Vlada Srbije je u travnju s Francuskom elektroprivredom (EDF) potpisala Memorandum o razumijevanju, kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close