Srpske kompanije najviše brine rast ulaznih troškova

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2024. u 07:01
Foto: SHUTTERSTOCK

U drugom tromjesečju tekuće godine 41 posto anketiranih gospodarstvenika ostvarilo je rast prometa.

U drugom tromjesečju tekuće godine 41 posto anketiranih gospodarstvenika ostvarilo je rast prometa u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je pad prometa zabilježilo 19 posto tvrtki, pokazalo je srpanjsko istraživanje Privredne komore Srbije (PKS)..

Najveći broj ispitanika, čiji je promet porastao u drugom kvartalu 2024. godine, posluje u energetici (53 posto ispitanika), turizmu (52 posto ispitanika), kemijskoj industriji te farmaciji i trgovini (po 50 posto ispitanika).

Poslovna klima nepromijenjena
S druge strane, 31 posto ispitanika iz drvne industrije, kao i četvrtina ispitanika iz prometa i tekstilne industrije, bilježi pad prometa u odnosu na prvo tromjesečje 2024. godine.

U odnosu na prethodno tromjesečje poslovna klima u drugom tromjesečju 2024. godine, prema mišljenju 68 posto ispitanika, ostala je nepromijenjena. Za 17 posto ispitanika je klima bolja, a za 15 posto ispitanika ona je pogoršana, prenosi Nova ekonomija. Ono što najviše zabrinjava gospodarstvo su inputni troškovi koji i dalje rastu, a njihov porast navelo je 46 posto ispitanika.

Uz to, 21 posto ispitanika povećalo je cijene gotovih proizvoda i usluga, dok je 74 posto ispitanika zadržalo cijene nepromijenjenima u odnosu na prethodni kvartal. Od ukupnog broja ispitanih poduzeća, njih 52 posto izvozilo je svoje proizvode i usluge.

Porast izvoza u odnosu na prethodni kvartal imalo je 30 posto ispitanih izvoznika, u prosjeku za 43 posto. S druge strane, petina ispitanih izvoznika smanjila je izvoz u odnosu na prethodni kvartal, u prosjeku za 35 posto, dok je 49 posto ispitanih izvoznika imalo istu razinu izvoza u drugom kvartalu 2024. godine u odnosu na prethodni kvartal.

Najveći udio anketiranih izvoznika koji su zabilježili rast izvoza u drugom tromjesečju 2024. je iz energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije te elektroničkih komunikacija.

Od ukupnog broja ispitanih tvrtki, njih 52 posto uvozilo je u drugom tromjesečju 2024. godine, a 85 posto anketiranih uvoznika imalo je povećan ili isti obujam uvoza, pokazalo je istraživanje.

Dvije trećine ispitanih uvoznika (točno 66 posto) izjavilo je da usluge koje uvoze i koje su im potrebne za poslovanje ne proizvode u zemlji, odnosno da ih ne pružaju. Za ispitane tvrtke koje uvoze sirovine, vodeći razlog nekorištenja supstituta proizvedenih u Srbiji je neadekvatna kvaliteta ponude na domaćem tržištu, kao i visoka cijena istih proizvoda, odnosno usluga domaćeg porijekla.

Istraživanje je također pokazalo da 78 posto ispitanih tvrtki ima dovoljno financijskih sredstava za optimalno financiranje poslovanja. Onima koji su se izjasnili da nemaju dovoljno sredstava za financiranje tekućeg poslovanja u prosjeku nedostaje 32 posto sredstava.

Kad je riječ o likvidnosti, najveći izazov su ispitanici iz komunalnih djelatnosti, s obzirom na to da je 35 posto ispitanih iz ove djelatnosti izjavilo da nema dovoljno sredstava za optimalno financiranje tekućeg poslovanja.

Također, problem nelikvidnosti je najizraženiji kod mikropoduzeća, imajući u vidu da 31 posto ispitanika iz ove kategorije nije imalo dovoljno sredstava za financiranje poslovanja, dok je s druge strane samo 13 posto ispitanika iz kategorije velikih poduzeća izjavili su da nisu likvidni.

Otkaza neće biti
Zaposlenost je i u drugom tromjesečju 2024. bila stabilna, 86 posto ispitanih tvrtki nije smanjivalo broj zaposlenih, a čak 94 posto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom razdoblju.

Istraživanje “Poslovanje privrednih subjekata u Republici Srbiji” provedeno je na uzorku od 1.564 poduzeća, članica PKS-a, koja su u srpnju 2024. godine zapošljavala 213.000 radnika.

Te su tvrtke u drugom tromjesečju 2024. godine ostvarile robni izvoz vrijedan 4,3 milijarde eura, 10,5 posto više nego u isto vrijeme 2023. godine. Oko 18 posto tvrtki u uzorku ima strani osnivački kapital.

Komentirajte prvi

New Report

Close