Srpski IT sektor u sve dubljoj krizi, najteže pogođen outsorcing

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2024. u 07:00
Mnoge outsourcing tvrtke čiji su klijenti s globalnog tržišta ostale su bez projekata ili im je smanjen opseg/Shutterstock

Kriza u IT industriji posljedica je makroekonomskih čimbenika, političke situacije i ovisnosti domaćeg IT-a o globalnim zbivanjima.

Nakon “visokog ljeta” tijekom razdoblja korone, tehnološka industrija “nisko je pala” 2023. godine. Balon je pukao, nastala je kriza, a s njom i masovna otpuštanja u tvrtkama diljem svijeta.

Čimbenici poput inflacije, globalnih političkih previranja i restrukturiranja poduzeća doveli su do oštrog smanjenja broja radnih mjesta.

Pljušte otkazi
Velike tvrtke, posebno one koje se oslanjaju na outsourcing, najteže su pogođene. U svemu ovome nije pošteđena ni srpska tehnološka industrija, pa smo, nažalost, tijekom prošle godine imali priliku pisati o pandemiji IT otkaza u različitim kontekstima. Uslijedilo je razdoblje zatišja, a taman kada smo se ponovno zapitali nastavljaju li se otkazi, dobili smo potvrdan odgovor, piše Netokracija.

Uglavnom neformalno, ali potvrđeno u zajednici, svako malo dobivamo informacije o otkazima iz domaćih, uglavnom outsourcing, tvrtki. Iako otpuštanja nisu tako masovna kao prije, ona se događaju, za juniore gotovo da i nema posla, zbog čega među mladima vlada strepnja na početku karijere. Danas, umjesto pitanja “Koja je najveća početna plaća koju mogu dobiti?” na Redditu imamo sve više “Jesam li krivo odabrao karijeru?”

Gaming se najbolje drži

Proizvodnja igara najbolje se drži, posebno to vrijedi za manje timove, ali je primjetna slaba potražnja za juniorskim pozicijama.

Prema riječima Nikole Mijailovića, CEO-a Jobertyja, dugogodišnja kriza u IT industriji posljedica je makroekonomskih čimbenika, političke situacije i ovisnosti domaće IT industrije o globalnim ekonomijama koje su najviše pogođene krizom — SAD-u i Zapadnoj Europi. On dalje objašnjava:

Novac je postao skup i sve je manje ulaganja u digitalizaciju i IT projekte. Mnoge outsourcing tvrtke čiji su klijenti s globalnog tržišta ostale su bez projekata ili im je smanjen opseg. Startupi koji imaju izazov dobiti novo financiranje iz VC fondova smanjili su opseg angažmana naših outsourcing tvrtki.

“Mnoge outsourcing tvrtke prije nisu imale prodajne timove zadužene za dovođenje novih projekata, već su to radili osnivači i top menadžment. Sada vidimo trend formiranja ozbiljnih timova za poslovni razvoj, što će svakako imati pozitivan utjecaj na naš ekosustav u nadolazećim godinama.”, kaže Mijailović

Smatra da je trend u kojem su outsourcing tvrtke poslovale prije krize bio takav da “uvijek morate imati spremnog developera, a projekt ćete lako pronaći”. Osim toga, kako kaže, proces zapošljavanja u IT-u trajao je dugo u odnosu na potrebe tržišta.

“Kriza nas je preokrenula, sad vidimo još više ljudi na ‘klupi’, a projekata nema na vidiku. Zbog toga ima toliko valova otpuštanja. Lako je iz ove perspektive reći da smo neke stvari mogli napraviti bolje, ali rijetko tko je planirao ovakvu krizu.”, rekao je Mijailović.

Manje tvrtke stabilnije
Zaključuje da otpuštanja nisu gotova, ali masovna otpuštanja jesu, jer možemo očekivati ​​razdoblje stabilizacije. Milan Milošević, specijalist za regrutiranje u gaming industriji, primjećuje da su najviše pogođene velike tvrtke i outsourcing tvrtke, koje su ranije imale val masovnog regrutiranja.

S druge strane, smatra da su manje tvrtke, koje imaju svoje proizvode i timove koji se drže zajedno, daleko stabilnije. Što se tiče sektora igara u kojem je zaposlen, primjećuje najmanje loše posljedice aktualne krize, ali i da je primjetna slaba potražnja za juniorskim pozicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close