Srpski potrošači kupuju jeftinije sorte jabuka

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Globalno tržište jabuka suočava se sa značajnim izazovima u različitim regijama.

Velik dio prošlogodišnjeg uroda srpskih jabuka završit će u industrijskoj proizvodnji, a kao i na europskom tržištu, zbog besparice potrošači se odlučuju za jeftinije sorte ovog voća. Sukob u Ukrajini utjecao je na pad izvoza jabuka u Rusiju, tradicionalno najveće izvozno tržište. U prvih 11 mjeseci 2022. domaći proizvođači u Rusiju su prodali jabuka u vrijednosti od 62 milijuna eura, što je oko 10 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prošle godine. Izvoznici kažu da su početne prepreke u transportu prevladane, ali je put do ruskog tržišta sada nešto duži jer kamioni prevoze robu drugim rutama. Najviše neizvjesnosti donosi naplata potraživanja, a rokovi plaćanja su i do 40 dana. No, ti su gubici djelomično nadoknađeni izvozom u nove zemlje, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata.

A globalno tržište jabuka suočava se sa značajnim izazovima u različitim regijama. Proizvođači se bore s raznim problemima u proizvodnji i distribuciji, objavio je nedavno specijalizirani portal “Freshplaza”.

Situacija na tržištu zemalja članica EU je drugačija. Poljska kao veliki proizvođač izvozi i preplavljuje tržište EU i drugih zemalja.

Očekuje se da će kvalitetne jabuke iz hladnjača stići i u Aziju. Istodobno, Nizozemska se bori s pretjeranim rastom uvoza jabuka iz Poljske, dok je inflacija smanjila potrošnju tog voća u Belgiji. Prema izvješćima, potrošači sada više traže jeftinije sorte, poput Jonagolda, dok je primjetan pad potražnje za club sortama.

Komentirajte prvi

New Report

Close