Srpski ratari nezadovoljni cijenom pšenice, prosvjedom prijete i stočari

Autor: Miroslav Kuskunović , 26. lipanj 2024. u 05:28
Foto: SHUTTERSTOCK

Seljaci ne isključuju mogućnost novog prosvjeda poljoprivrednom mehanizacijom na ulicama.

Predstavnici sedam udruženja ratara Srbije nezadovoljni su ishodom razgovora s ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i ne isključuju mogućnost novog prosvjeda poljoprivrednom mehanizacijom na ulicama, rekao je agenciji Beta, predsednik Udruženja “Stig” Nedeljko Savić.

“Tražili smo da Ministarstvo ispuni zahtjeve koji su dogovoreni prošle godine s tadašnjom premijerkom Anom Brnabić i tadašnjom ministricom poljoprivrede Jelenom Tanasković, ali Martinović ništa konkretno nije obećao, već je rekao da ima dobru volju”, naveo je Savić.

Isplata subvencija
Dodao je kako su Martinoviću odgovorili da nisu došli kako bi čuli da ima dobru volju, već “kada će isplatiti dogovorene subvencije za deklarirano sjeme od 17.000 dinara po hektaru i subvencije za razvoj govedarstva”, na što im je on kazao kako nema mogućnosti za isplatu.

“Martinović je predložio da sudjelujemo u javnom slušanju skupštinskog Odbora za poljoprivredu o problemima u poljoprivredi i raspodijeli postojećih sredstava iz budžeta”, kazao je Savić.

Dodao je kako su predstavnici tih sedam udruženja to odbili i naveli da će pričekati da se završi javna rasprava, najavljena za sljedeći tjedan i da će “nakon toga biti jasno da li ima novca za isplatu obećanih subvencija”.

Zahtjevi stočara

Traže da se očisti registar goveda i uklone netočni podaci, napravi plan za oporavak stočarstva i podigne subvencija za junice.

“Ta javna rasprava nama ništa ne znači, već samo ispunjenje obećanih zahtjeva zbog kojih smo sklonili traktore sa ulica. Nakon tog javnog slušanja donijet ćemo konačnu odluku što dalje, a jedna od mogućnosti je novi protest na ulici”, rekao je Savić.

U razgovoru s ministrom Martinovićem su sudjelovali predstavnici  udruženja “Stig”, Požarevac, “Naše mleko”, “Složni Pidikanci”, Bavanište, “Brestovački ratari”, “Spas i opstanak Zapadne Srbije”, “Proizvođači mlijeka Šumadije i Pomoravlja” i “Sjeverni Banat”, Kikinda.

Poljoprivrednici su nezadovoljni jer nije isplaćena subvencija za certificirano sjeme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 dinara po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na temelju izjave i po drugoj osnovi, nije reguliran rad robne burze i zaustavljen nekontroliran uvoz mlijeka.

Predstavnici tri udruženja stočara Srbije na sastanku su zatražili također da se povećaju subvencije za junice, sa 40.000 na 150.000 dinara i da se definira status poljoprivrednog proizvođača, rekao je agenciji Beta predsjednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević.

Registar goveda
Palamarević je, nakon sastanka na kojem su sudjelovali i predstavnici Udruženja proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga i Udruženja uzgajivača goveda, ocijenio kako stimulativne mjere u govedarstvu trebaju doprinijeti obnovi stočnog fonda, ali da je za to potreban period od najmanje dvije godine.

“Tražili smo da se očisti registar goveda i uklone netočni podaci, napravi plan za oporavak stočarstva i podigne subvencija za junice, sa 40.000 na 150.000 dinara”, rekao je Palamarević.

Rekao je i da treba definirati što je poljoprivredni proizvođač i da ne može isti status i poticaje dobivati i pravnik, odvjetnik ili netko treći, kojem poljoprivreda nije prioritetna djelatnost. Jedan od zahtjeva bio je i da se napravi regionalizacija kako iste iznose subvencija ne bi dobivali poljoprivrednici u ravnoj Vojvodini i u brdsko-planinskom području.

Tražili su, također i da se daju poticaji za investicije mladih poljoprivrednih proizvođača, kao i da se prekontroliraju otkupljivači mlijeka, koji su počeli smanjivati cijene od dva do šest dinara po litri.

Komentirajte prvi

New Report

Close