Srpski trgovci nakon poskupljenja strahuju od pada prodaje kave

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. srpanj 2024. u 07:00
Pad prodaje od samo deset posto u ovoj kategoriji velikim trgovcima može donijeti milijunske gubitke, pa je logično da kalkuliraju/Borna Filić/PIXSELL

Dobri poznavatelji tržišta kažu da tolike razlike u cijenama u ovoj kategoriji odavno nisu vidjeli.

Novi cjenici kave, koje je Atlantic grupa ranije poslala trgovcima, stupili su na snagu 1. srpnja, no pravo poskupljenje tog proizvoda još uvijek se ne vidi svugdje u maloprodaji.

Tržište u ovoj kategoriji odavno nije imalo toliku računicu – svi se preračunavaju i čekaju reakciju drugih.

Zalihe dominiraju
Uglavnom trguju s robom iz zaliha koje su trgovci u međuvremenu napravili pa su izašli s međucijenom, u principu je skuplja nego prije, ali još ne toliko skupa koliko će uskoro biti. Dobri poznavatelji ovog tržišta kažu da ovakvu situaciju i tolike razlike u cijenama u ovoj kategoriji odavno nisu vidjeli, ali da će sve biti jasnije za najviše mjesec dana, piše Politika.

“Recimo, u Rodi je “palamida” od 100 grama 169,99 dinara, a od 200 grama na akciji je 249,99 dinara. Kod istog trgovca “grand gold” od 100 grama stoji 200 dinara. Kava domaćeg proizvođača (sa surogatom) je 209 dinara za 200 grama u istoj kategoriji proizvoda.

“Palamida” od 100 grama u Maksiju na Zlatiboru košta 30 dinara manje nego u Rodi, a po istoj cijeni imaju i 200 grama”, kaže sugovornik Politike, koji se bavi proizvodnjom kave. Razlog je, dodaje, taj što trgovci sada kalkuliraju sa zalihama koje imaju i praktički rade akcije kako bi privukli kupce. Većina trgovaca ima akcije za veća pakiranja, dok su za manja već u primjeni novi cjenici.

Plasman na slovačko tržište

Srpski mak slovački prerađivači dorađuju po standardima EU, jer Srbija nema strojeve za razinu čistoće koja se tamo zahtijeva.

Svi se boje pada prodaje, jer su to znatna poskupljenja i pitanje je hoće li domaći kupci to moći izdržati. Uglavnom, svjesni su da je puno lakše bez kave u košarici nego bez nekih drugih namirnica. Zato se preračunavaju hoće li i na koji način što bezbolnije objesiti nove cjenike.

Pad prodaje od samo deset posto u ovoj kategoriji velikim trgovcima može donijeti milijunske gubitke pa je logično da kalkuliraju. Inače, naši sugovornici iz velikih trgovačkih lanaca kažu da Atlantic grupa posljednjih tjedana nije isporučila tražene količine te da su shvatili da je razlog to što se čeka da počnu fakturirati po novim cijenama.

Sugovornik kaže da je pitanje kada će se potrošiti zalihe koje trgovci imaju, jer njima nije u interesu da kavu koju su kupili prodaju jeftinije, ali ni da od te zalihe izvuku što veću zaradu. U praksi neke količine puštaju sporadično poput Rode koja “palamidu” nudi po nižoj cijeni i tako privlače kupce koji, istina, i danas mogu dobiti jeftiniju kavu.

Pogledaju li se novi cjenici Atlantic grupe, veleprodajna cijena kave “bonito” (koja je dosad bila najjeftinija i najviše poskupjela) iznosi 156,66, “C” 165,48, “gold” 190,05, “aroma” – 175,16, “donkafe minas” 175,20, “moment” 192 dinara i “gold C” 174,84 dinara za 100 grama. Uz najviše 10 posto rabata, za toliko će biti manji u veleprodaji, no pitanje je koliko će trgovci na te iznose obračunati marže, odnosno koliko će na kraju platiti potrošači.

Sugovornici kažu da se u prosjeku može očekivati ​​rast cijena od 30 posto, ali u velikim trgovačkim sustavima i do 45 posto. “Računamo li, 30 posto marže u maloprodaji, kad se ova situacija smiri i cijene ujednače, “palamida” će se plaćati oko 183, “C” 194, “gold” 222, “aroma” 205 dinara.

“Moment” će imati najvišu cijenu od 225 dinara, a “zlatni C” stajat će 204 dinara za 100 grama”, objašnjava sugovornik Politike koji se bavi kavom i kaže da kupci ovih dana ipak mogu kupiti kavu po nižim cijenama, što nije loše jer su poskupljenja neizbježna.

Skupe sirovine
Kako je za Politiku nedavno rečeno u Atlantic grupi, poslovanje u ovom sektoru i dalje je u okruženju visokih cijena sirovina i usluga.

“Kod kave je to slabija berba, logistički problemi s dolaskom brodova, slaba dostupnost kave na spot tržištu, angažman sredstava na burzama. Konkretnije, kod arabice je zbog logističkih problema isporuka kave iz Brazila odgođena s kraja 2023. godine. Fondovi su kratkoročno iskoristili nestašicu kave i podigli razinu burze, a time i cijenu arabica na visokoj razini”, kazali su u Atlanticu.

Komentirajte prvi

New Report

Close