Srpski ugostitelji značajno podigli cijene

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2024. u 06:59
Foto: Unsplash

Poskupjela su i alkoholna pića u ugostiteljskim objektima – za 11 posto, dok su cijene bezalkoholnih pića više za 13,2 posto.

Hrana u hotelima i restoranima u godinu dana poskupjela je 10,5 posto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Za plaćanje smještaja u Srbiji tijekom kolovoza trebalo je izdvojiti 23 posto više novca nego u istom mjesecu prošle godine.

Kada je riječ o hrani u restoranima i hotelima, u kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec 2023. najviše su poskupjeli kolači – 12,7 posto i salate (12,1 posto), navodi se u izvješću RZS-a, prenosi Beta.

Topla i hladna predjela skuplja su za 10,8 posto, peciva i jela po narudžbi za 10,9 posto, dok je kruh skuplji za 11,7 posto.

Poskupjela su i alkoholna pića u ugostiteljskim objektima – za 11 posto, dok su cijene bezalkoholnih pića više za 13,2 posto.

Prema objašnjenju RZS-a, indeksi cijena ugostiteljskih usluga predstavljaju mjeru promjene opće razine cijena usluga u ugostiteljskim objektima.

“Za svaku vrstu hrane i pića cijene su prepisane iz cjenika (u vrijeme ručka) koji vrijedi na dan snimanja. Cijene smještaja prepisane su iz cjenika na recepciji. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i smještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close