Stellantisu bogate subvencije za sklapanje električne Pande

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. srpanj 2024. u 07:00
Proizvodnja novog modela Fiat Grande Panda doprinijet će iduće godine rastu srpskog BDP-a od 0,5 posto/L.N./ATA IMAGES/PIXSELL

Srbija iz proračuna izdvaja 48 milijuna eura za proizvodnju modela Fiat Grande Panda.

Kompanija FCA Srbija počela je u utorak u tvornici Stellantis u Kragujevcu probnu proizvodnju električnog modela automobila Fiat Grande Panda, dok je početak serijske proizvodnje planiran za dva mjeseca.

Svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela automobila prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i izvršni direktor kompanije Stellantis Carlos Tavares.

Ekonomski efekti
Stellantis je većinski vlasnik tvornice automobila u Kragujevcu, dok je manjinski dio u vlasništvu Republike Srbije, temeljem ugovora o strateškom partnerstvu koji je 2008. godine sklopila Vlada Srbije s talijanskim Fiatom. Srpskom predsjedniku je u tvorničkom krugu prezentiran novi model automobila kojim se potom dovezao do upravne zgrade kompanije.

“Veliki je dan za cijelu Srbiju i Šumadiju. Ovo će biti velika stvar za naš BDP. Osjećam da će ovo biti sjajan i uspješan model”, rekao je Vučić. Kazao je kako su predstavnici Stellantisa pokazali strast i želju da se bore za uspjeh svoje kompanije.

“Svi zajedno smo uspjeli, nakon teških razgovora i štrajkova u tvornici u Kragujevcu. Pripremamo se za neki novi model automobila, neki novi grande Fiat, to je budućnost tvornice i uspjeh Srbije”, istakao je Vučić. Kako je dodao, kako bi obaveza državnih službi i domaćih kompanija da kad nabavljaju novi automobil to bude vozilo iz Kragujevca.

“Kasnimo u postavljaju stanica električnih punjača, za pet godina u Europi neće biti drugih automobila osim električnih. Moramo ići ususret promjenama, jer jedini smo u ovom dijelu Balkana koji imaju proizvodnju električnih automobila”, ukazao je Vučić.

Država je, prema njegovim riječima za proizvodnju električnih automobila dala Stellantisu subvenciju od 48 milijuna eura, a ta proizvodnja doprinijet će iduće godine rastu BDP od 0,5 posto.

Karlos Tavares je rekao kako je obveza Stellantisa da napiše još jedno poglavlje poslovanja Fiata u Srbiji. “Prošli smo kroz težak period u kragujevačkoj tvoronici, ali smo bili jedni uz druge. Stelantis je ispunio ono što je obećao”, kazao je on.

Fiat je, kako je rekao najveći brend u okviru kompanije Stellantis i nije slučajno što proizvodnja novog modela automobila počinje u Kragujevcu. Naveo je kako kineski proizvođači imaju 30 posto nižu cijenu automobila, zbog manjih troškova proizvodnje, ali da je zadatak Stelantisa da kupce dobije kvalitetom i inovacijama.

Novi model napravljen je u dvije verzije – električnoj i hibridnoj, a planirano je da bude plasiran na tržište Evrope, potom na Bliski Istok i u Afriku. Automobil koji će se praviti u Kragujevcu spada u automobile B segmenta, ispod četiri metra dužine, i prvi je u nizu modela nove porodice automobila koja će svake godine dobivati novi model, sve do 2027.

Fiat grande Panda je inspiriran modelom iz 1980-ih, a početna cijena modela manja je od 25.000 eura za potpuno električnu verziju. Bazni model na električni pogon u Srbiji bi mogao koštati oko 18.000 eura uz najavljene državne subvencije koje bi za domaći model iznosile do 7.000 eura. Fiat grande Panda je prvo vozilo na tržištu koje uključuje integrirani kabl za punjenje, koji se uparuje sa standardnim on board punjačem do sedam kilovata.

Kompaktni model
Spiralni kabl ima posebno kućište ispod haube, što omogućava uštedu prostora u prtljažniku i praktičan je za upotrebu.

Grande panda se izdvaja od ostalih automobila u B segmentu zahvaljujući kompaktnosti koju omogućava njegova mala veličina (3,99 metara dužine, 1,57 metara visine i 1,76 metara širine) i dobro organizirana prostranost zahvaljujući svojoj kompaktnoj zapremini. Tako prtljažnik ima zapreminu od 361 litar, a ukupni kapacitet skladišnih pregrada smještenih ispred suvozača je 13 litara.

Komentirajte prvi

New Report

Close