Strane investicije u Srbiji lani porasle na 4,5 milijardi eura

Autor: Miroslav Kuskunović , 08. veljača 2024. u 07:00
Foto: Shutterstock

Strana direktna ulaganja čine gotovo šest posto BDP-a, a sudjeluju sa oko 30% u ukupnim investicijama.

Tijekom prošle godine nastavio se visok priljev stranog kapitala u Srbiju, a prema procjenama, iznosio je oko 4,5 milijarde eura. Strana direktna ulaganja čine gotovo šest posto BDP-a, a posljednjih godina sudjeluju sa oko 30 posto u ukupnim investicijama. Priljev na osnovu stranih direktnih investicija od siječnja do listopada prošle godine iznosio je 3,7 milijardi eura, što je osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Velike kompanije

Kako se navodi u najnovijoj analizi Makroekonomskih analiza i trendova, najveći dio tog profita odlazi van zemlje, a prošle godine to je bilo čak 2,7 milijardi eura. Od toga 1,6 milijardi eura na dividende, a na kamate koje su strani investitori platili preko granice je otišlo 150 milijuna eura. Ekonomist Ivan Nikolić kaže za Euronews Srbija kako je bitno koliko je zaista otišlo profita na temelju dividendi.

“To je značajno manji iznos od ovih 2,7 milijardi, za 11 mjeseci prošle godine to je 1,62 milijardi eura “, rekao je Nikolić.

Ističe kako profit ključni motiv stranih kompanija i da u Srbiju najprije dolaze kako bi zaradile, a ne zbog interesa da ulažu u Srbiji i da je razvijaju.

“To je legitimno, to je dobro i to je zdravo i održivo. Dakle, kada zaradite, onda s tim novcem možete ili da reinvestirate ovdje, dakle da širite nove kapacitete. Pošto je mahom riječ o velikim multinacionalnim kompanijama, one shodno svojoj poslovnoj politici taj dio dobiti mogu reinvestirati u neka druga područja ili šire poslovanje”, rekao je Nikolić.  Nikolić ističe kako neto priljev stranih investicija potpuno pokriva vanjskotrgovinski i prije svega deficit tekuće bilance. “Kada uračunamo sav odljev stranih investicija, po osnovi investirane dobiti, dividendi, neto odljeva, kamata – opet iznos koji ostaje, a to je ovih 1,228 milijardi za 11 mjeseci, pokriva potpuno deficit tekuće bilanca koji je u tom periodu iznosio 1,1 milijardi. To je jako bitno, to je u suštini izvor povoljnog stanja na našem međubankarskom deviznom tržištu. Nemamo pritisak na tečaj, zato nam je dinar stabilan, a ne zbog ne znam čega u Europi ili svijetu. Prije svega zato što nam je ekonomija dovoljno jaka da izvozi. Ta slika je baš dobra zbog ovih stranih kompanija”, rekao je Nikolić. Sugovornik Euronews Srbija sa Ekonomskog instituta smatra kako će se trend dolaska stranih direktnih investicija nastaviti i u ovoj godini, unatoč teškim okolnostima.

“Kriza je zaista velika i duboka u Europi. Europa i EU jesu grupno promatrano i dalje najveći investitori u Srbiju. Pojedinačno po zemljama to je Kina, ali kada promatramo kao jednu cjelinu, onda je Europa bez dileme. Za devet mjeseci prošle godine iz Europe je došlo 1,6 milijardi investicija, iz Kine 800 milijuna”, kaže Nikolić.

Nikolić je rekao da su pokretanje izvoza, kreiranje radnih mjesta i zapošljavanje najveće koristi od stranih investicija već gotovo čitavo desetljeće. “U prošloj godini za tih 11 mjeseci možemo vidjeti kako je 29 posto otišlo u prerađivački sektor. To je jako bitno, on kreira taj proizvod koji se izvozi”, naveo je Nikolić.

Kinezi i metali

“Imamo strane kompanije koje su tu ušle, ali imamo i u ovom trenutku jako dobru poziciju nekih kompanija ili sektora koji pripadaju nekom niže srednjem tehnološkom razvojnom pulu. Govorim prije svega o proizvodnji osnovnih metala, govorim o Kinezima kao investitorima koji su postavili Bor. U ovom trenutku proizvodnja osnovnih metala gotovo održava prerađivački sektor da ne potone kao što je slučaj, recimo, u Njemačkoj ili u eurozoni. Tamo je međugodišnji pad između 6 i 7 posto, kod nas je još uvijek blagi rast, što je jako dobro”, ocijenio je Nikolić.

Komentirajte prvi

New Report

Close