Strani studenti sve važniji ‘igrači’’ na tržištu nekretnina, evo i zašto

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2024. u 07:32
Najam garsonijere trenutno stoji od 168 eura u Subotici do najmanje 300 eura u Beogradu i Novom Sadu, a brucoši su već krenuli u potragu/Shutterstock

Medicinski fakulteti u Kragujevcu i Nišu već su se pokazali kao magnet za strane studente, a sada se u priču uključuju i fakulteti u Subotici.

Medicinski fakulteti u Kragujevcu i Nišu već su se pokazali kao magnet za strane studente, dok se fakulteti u Subotici uključuju u borbu za studente iz inozemstva, a sve to utječe i na tržište nekretnina.

Strani studenti iz Indije, Nigerije, Maroka, Iraka, Šri Lanke i Tunisa utjecali su na potražnju za stanovima u tim gradovima, što je također “poguralo” najamnine. Najam garsonijere trenutno stoji od 168 eura u Subotici do najmanje 300 eura u Beogradu i Novom Sadu, a brucoši su već krenuli u potragu za stanovima, piše portal za nekretnine 4zida.rs.

Skuplji veći stanovi
Đorđe Stanković iz agencije za nekretnine Monopol iz Niša kaže da su prošle dvije godine od prve “najezde” stranaca, kada je na Medicinski fakultet u tom gradu došla grupa od 100 studenata koji su studirali na sveučilištima u Ukrajini.

“Kad su došli stranci, najam većih stanova je skočio i sada je od 350 do 600 eura”, kaže Stanković, prenosi Biznis.rs. Većina stranih studenata je, kaže, iz Indije, no ima ih i iz Nigerije, Maroka, Šri Lanke, Filipina, kao i iz Tunisa. U Nišu je u jednom trenutku bilo teško pronaći prazan stan.

Beograd i Novi Sad najskuplji

Kada je riječ o Beogradu i Novom Sadu, cijene garsonijera su veće i ako je studenti žele iznajmiti u glavnom gradu, trebat će im oko 300 eura mjesečno.

“Uglavnom su njihovi uvjeti da svaki student ima zasebnu sobu, da krevet nije na rasklapanje, nego za jednu osobu ili za dvije osobe, te da svaka soba ima ormar, radni stol i stolicu. Uglavnom traže nekretnine u blizini Medicinskog fakulteta”, rekao je Stanković. U agencijama za nekretnine kažu da domaći studenti čekaju kraj kolovoza da krenu u potragu za stanovima, ali da su brucoši već počeli rezervirati stanove za listopad.

I sa stranice 4zida tvrde da je početkom srpnja bila veća potražnja za iznajmljivanjem stanova u sveučilišnim centrima. Na tom portalu oglašena cijena garsonijere za iznajmljivanje u Nišu trenutno je u prosjeku oko 215 eura, za jednosoban stan potrebno je izdvojiti 250 eura mesečno, dok su režije većih stanova od 300 do 500 eura.

U Kragujevcu se cijena zakupa garsonijera kreće od 170 do 200 eura, a za stanove veće površine cijene se kreću od 250 do 350 eura. U Subotici su cijene nešto povoljnije, garsonijera se može naći za 168 eura, jednosobni stan za 180 eura, a dvoiposoban za 300 eura.

Kada je riječ o Beogradu i Novom Sadu, cijene garsonijera su veće i ako studenti žele iznajmiti garsonijeru u glavnom gradu, trebat će im oko 300 eura mjesečno, a cijena stana prvenstveno ovisi o lokaciji na kojoj se nalaze.

Đorđe Stanković ističe da su stranci utjecali na cijene, ali i da su zauzeli veće i skuplje stanove, dok studenti iz Vranja, Leskovca, Pirota i Zaječara koji studiraju u Nišu traže garsonijere i manje stanove.

Teže za domaće studente
“Dolazak stranaca otežao je situaciju domaćim studentima. Prije su tri studenta znala naći stan za 300 eura, a sada je stanarina 400 do 450 minimalno, plus troškovi pa im treba minimalno 150 eura po osobi. Studenti iz Srbije uzimaju garsonijere, od 150 do 250 eura, oko Ekonomskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta”, kaže Stanković.

Dejan Talijan iz agencije Kragujstan kaže za 4zida da se i u Kragujevcu sve češće na ulici mogu sresti studenti iz afričkih zemalja i Indije. Tržište je dodatno oživjelo u posljednje dvije godine. Strani studenti uglavnom dolaze iz Indije, Nigerije, Irana i Kuvajta.

Komentirajte prvi

New Report

Close