Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine

Autor: Miroslav Kuskunović , 02. srpanj 2024. u 06:14
Foto: SHUTTERSTOCK

U Srbiji se očekuje da Sporazum pomogne uravnoteženje robne razmjene.

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine službeno je stupio na snagu 1. srpnja, a njime je obuhvaćeno više od 20.000 proizvoda.

Ovaj sporazum omogućit će srpskim proizvođačima izvoz na tržište od 1,4 milijarde stanovnika, što bi, prema prognozama ekonomista, trebalo povećati izvoz u ovu zemlju, a srpske tvrtke uključiti u kineske globalne lance opskrbe.

Velike prilike
Sporazum, kojim je obuhvaćeno 10.412 srpskih proizvoda (tarifnih pozicija) i 8.930 kineskih, potpisali su u listopadu 2023. u Pekingu ministri trgovine Srbije i Kine Tomislav Momirović i Wang Wentao.

Predviđeno je da će, prvog dana stupanja Sporazuma na snagu, 60 posto robe biti oslobođeno carina, u narednih pet do 10 godina još 30 posto robe, dok će najosjetljiviji proizvodi, prije svega poljoprivredni, biti i dalje zaštićeni.

Kinezi među najvažnijim partnerima

Vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Kine u 2023. je iznosila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijardi činio izvoz iz Srbije.

Roba koja će biti oslobođena carina za pet godina do tada će godišnje imati umanjenu carinu za po 20 posto, dok će roba koja će biti bez carina za 10 godina, do tada godišnje imati smanjenje carina od po 10 posto.

Od 1. srpnja bez carine iz Srbije u Kinu će se uz ostalo moći izvoziti svježe voće i povrće, farmaceutski proizvodi, proizvodi kemijske i strojne industrije. Kompanije koje koriste pogodnosti predviđene Sporazumom moraju dokazati da je 50 posto vrijednosti svakog proizvoda koji se izvozi nastalo u matičnoj državi.

Ministar Momirović ocijenio je nedavno kako je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom možda najveća šansa za srpske kompanije u posljednjih 25 godina i pozvao srpske poduzetnike da istraže mogućnosti sporazuma te iskoriste sve pogodnosti koje pruža za povećanje konkurentnosti, širenje poslovanja i povećanje izvoza.

U Privrednoj komori Srbije smatraju kako je početak primjene Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom najvažnija ekonomska vijest za gospodarstvo Srbije u ovoj godini i veliki iskorak u ekonomskim odnosima Srbije i Kine.

U Srbiji se očekuje i da Sporazum pomogne uravnoteženje robne razmjene, odnosno smanjenju postojećeg vanjskotrgovinskog deficita i povećanju pokrivenosti izvoza uvozom, a očekuje se istovremeno proširenje investicijskih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji te jačanje sveukupne suradnje, kao i promjena percepcije Srbije kao mjesta za investiranje.

Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsko gospodarstvo, koja je od 2014. do 2023. godine iznosila više od 5,5 milijardi eura, što je u tom razdoblju činilo 17,5 posto svih investicija. Vanjskotrgovinska razmjena Srbije i Kine u 2023. je bila 6,09 milijardi dolara, od čega je 1,2 milijardi činio izvoz iz Srbije.

Mnoštvo kineskih investitora
Prema podacima PKS, na listi pet glavnih izvoznih proizvoda iz Srbije u Kinu bili su rude bakra i koncentrati, katode, obrađeno drvo bukve, potom smrznuto goveđe meso i motori. Istodobono, prvi na listi kineskih proizvoda po vrijednosti uvoza u Srbiju bili su kotlovi, pametni telefoni, portabl strojevi, uređaji za klimatizaciju i obojeni lim.

U Srbiji posluje 1.560 poslovnih subjekata s većinskim kineskim kapitalom i u njima je angažirano oko 20.600 radnika, a gotovo trećina stranih investicija u Srbiji prošle godine stigla je iz Kine. Pored Srbije ovakav Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom u Europi imaju samo Švicarska i Gruzija.

Komentirajte prvi

New Report

Close