Svjetska banka poboljšala prognoze za srpsku ekonomiju

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 07:01
Foto: Pixabay

U izvješću se ističe da će cijela regija Zapadnog Balkana, nakon ovogodišnjeg usporavanja, zabilježiti umjereno ubrzanje gospodarskog rasta na 3,0 posto sljedeće godine.

Ekonomski rast Srbije ubrzat će se, s 2,0 posto u ovoj godini, na 3,0 posto u 2024. i na 3,8 posto u 2025. godini, pokazuje novi Redovni ekonomski izvještaj Svjetske banke (SB). U izvješću se ističe da će cijela regija Zapadnog Balkana, nakon ovogodišnjeg usporavanja, zabilježiti umjereno ubrzanje gospodarskog rasta na 3,0 posto sljedeće godine te na 3,5 posto 2025. godine, u uvjetima oporavka Europske unije, koja glavni trgovački partner ove regije.

Niža inflacija

Svjetska banka navodi da bi niža inflacija u regiji trebala pridonijeti rastu raspoloživog dohotka i podržati potrošnju.

“Unatoč višestrukim šokovima, zemlje zapadnog Balkana uspjele su zabilježiti rast, otvoriti nova radna mjesta i smanjiti razinu siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ove regije”, rekao je direktor Svjetske banke za zapadni Balkan Shaoching Yu. Prema njezinim riječima, Zapadni Balkan i dalje napreduje u sustizanju razvijenijih gospodarstava Zapadne Europe, ali nejednakom brzinom, što zahtijeva ciljane reforme koje bi konsolidirale ekonomski oporavak i pretvorile ga u održivi rast. Prosječna stopa zaposlenosti u regiji Zapadnog Balkana ove je godine dosegla novi povijesni maksimum od gotovo 48 posto, a između sredine 2022. i sredine 2023. otvoreno je 103.000 novih radnih mjesta. Unatoč nedavnim pomacima, sudjelovanje radne snage još uvijek je nisko, što, uz dubok rodni jaz, otežava smanjenje siromaštva, a gospodarstvenici se i dalje žale na nedostatak radne snage. U izvješću SB ističe se da je potrebno povećati ulaganja u povećanje otpornosti na elementarne nepogode, između ostalog iu poljoprivredi. “Ako zaštite poljoprivredu od prirodnih rizika i učine je otpornijom, gospodarstva zapadnog Balkana mogla bi nastaviti povećavati poljoprivrednu produktivnost unatoč nepovoljnom utjecaju klimatskih promjena”, rekla je viša ekonomistica Svjetske banke i jedna od autorica izvješća, Natasha Rovo.

Procjene NBS-a

Narodna banka Srbije nedavno je procijenila da će gospodarski rast ove godine biti između dva i tri posto, a da će izvoz najviše doprinijeti rastu.

Značajan doprinos, prema prognozi središnje banke, dat će i fiksne investicije zbog brže realizacije infrastrukturnih projekata, nastavka snažnog priljeva izravnih stranih ulaganja i visoke profitabilnosti gospodarstva. Prema središnjoj projekciji NBS-a, očekuje se povratak inflacije u ciljani raspon od 1,5 do 4,5 posto tijekom drugog tromjesečja 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close