Telekom Srbija obveznicama prikupio 900 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2024. u 07:34
Foto: SHUTTERSTOCK

Interes je bio velik i potražnja za obveznicama Telekoma bila je u iznosu većem od pet milijardi dolara.

Telekom Srbija izdao je prvi put euroobveznice na međunarodnom tržištu i prikupio 900 milijuna dolara na burzi u Dublinu, izjavio je Tanjugu predsjednik Uprave Vladimir Lučić.

“Interes je bio velik i potražnja za obveznicama Telekoma bila je u iznosu većem od pet milijardi dolara. Ovo je veliki uspjeh za Telekom”, rekao je Lučić.

Pametno refinanciranje
Naveo je da će prikupljeni novac biti iskorišten za pametno refinanciranje postojećih dugova. Lučić je istaknuo kako je to prvi put da je jedna tvrtka u regiji izdala obveznice na međunarodnom tržištu i dobila kreditnu ocjenu za svoje obveznice od međunarodnih kreditnih agencija, što će biti značajno i za ostale naše tvrtke.

Dodao je da su obveznice, koje dospijevaju za pet godina, izdane uz kamatu od sedam posto u dolarima, ali da će nakon zaštite kamata biti smanjena i iznositi ispod 5,9 posto u eurima. Naglasio je da je Telekom izdao obveznice bez garancije, jer je sve kredite uzeo bez garancije, što pokazuje koliko investitori vjeruju u Telekom Srbije.

“Interes je bio toliki da je u prvih deset minuta od otvaranja Londonske burze ponuda bila gotovo milijardu dolara, što je nevjerojatno”, istaknuo je Lučić.

U kupovini obveznica Telekoma sudjelovali su veliki investitori kao što su BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank i drugi. Lučić je za Tanjug potvrdio da je agencija S&P Global obveznicama dala ocjenu BB- i stabilne izglede, a agencija Fitch B+ s pozitivnim izgledima. To je drugo obvezničko izdanje Telekoma u posljednje četiri godine.

Telekomu Srbije će za godinu dana, 25. rujna, na naplatu dospjeti obveznice koje je izdao tijekom pandemije koronavirusa – 25. rujna 2020. godine, čime će prikupiti potrebna financijska sredstva. Naime, Telekom Srbija je 25. rujna 2020. izdao svoje prve korporativne obveznice u vrijednosti od 23,5 milijardi dinara, što je oko 200 milijuna eura.

Radilo se o ukupno 2.350.000 komada korporativnih dinarskih obveznica nominalne vrijednosti 10.000 dinara. Kamatna stopa iznosila je tromjesečni belibor plus 2,95 postotnih bodova, što je u trenutku prodaje na primarnom tržištu iznosilo 3,97 posto.

Danas je, zbog povećanja kamata u međuvremenu, 3M belibor povećan na 4,89 posto (trenutna vrijednost, podaci NBS-a), pa je povećana i kamata po kojoj Telekom mora plaćati kamate vlasnicima obveznica na 7,84 posto.

Vlada Srbije je u travnju 2020. objavila paket mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covid-19, koji uključuje pojednostavljenu proceduru izdavanja korporativnih obveznica i omogućavanje Narodnoj banci Srbije da te obveznice kupuje na sekundarnom tržištu.

Kupci tih dinarskih obveznica Telekoma bile su poslovne banke u Srbiji, od kojih je vrijednosne papire potom kupila NBS. Obveznice su izdate u iznosu od 23,5 milijardi dinara, s rokom dospeća od pet godina i po kamatnoj (kuponskoj) stopi ispod četiri posto (3M BELIBOR+2,95 p.p., što je 3,97 odsto), objavila je tada Narodna banka Srbije, ističući da su ti vrijednosni papiri u potpunosti nominirani u dinarima i “ne nose nikakav devizni rizik, što ukazuje da je kompanija promišljeno i odgovorno razmišljala o smanjenju tržišnih rizika na najmanju moguću mjeru”.

Ulaganja banaka
U naknadnom priopćenju NBS navodi da je u obveznice Telekoma uložilo pet banaka. “Ukupan iznos kupljenih vrijednosnih papira bliži je trećini nego, kako se netočno navodi, polovici emisije, a kupljeni su po punim tržišnim uvjetima, odnosno po stopi koja je gotovo identična kuponskoj kamatnoj stopi, tj. tečaj po kojem su kotirane vrijednosne papire izdane”, istaknula je NBS.

Komisija za kontrolu državnih potpora, kako je portal N1 već pisao u listopadu prošle godine, donijela je odluku da izdavanje korporativnih obveznica Telekoma Srbije, koje je kupila NBS, nije oblik državne potpore. Naime, Komisija je u obavijesti navela da je “utvrdila da je transakcija obavljena prema tržišnim uvjetima”.

Komentirajte prvi

New Report

Close