Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2023. u 05:17
Foto: Shutterstock

Telekom Srbija ima ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori.

Telekom Srbija priprema prodaju većine najvažnijih telekomunikacijskih antenskih stupova i prateće opreme.

Birn je objavio da ima ukupno 1.827 stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori. Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da je prodaja stupova svjetski trend, te da se prodaju samo stubovi, bez telekomunikacijske infrastrukture.

“Trend je krenuo u Europi jer Telekomovi operateri dobivaju više pogodnosti – značajna sredstva za daljnju transformaciju tvrtke i boljeg partnera za daljnji razvoj. Nama građevinarstvo nije core business. A sadašnje stupove gradile su nam druge tvrtke, a održavaju ih vanjske tvrtke”, ističe Lučić. Prema njegovim riječima, ljudi će biti iznenađeni cijenom stupova koja je u rangu svjetskih transakcija.

“Transakcija nije odrađena do kraja. Objavljeno je ono što je jako važno za Srbiju. Na međunarodnom natječaju, gdje je sudjelovalo 50 najjačih igrača, pobijedili su EBRD i Svjetska banka, kombinacija banaka koja jamči transparentnost natječaja”, kaže Lučić.

Na pitanje isplati li se prodaja jer će stupove morati iznajmiti, Lučić potvrđuje i kaže da ne bi svi telekomi u Europi tako postupili – da nije tako. “Kompanija je preuzela posao izgradnje 400 novih stupova u Srbiji, što će omogućiti brzi razvoj 5G mreže. Naravno da to nije bio javni posao. Kad radite sa Svjetskom bankom i EBRD-om, imate proceduru. Objavljivali su na svojim stranicama”, ističe Lučić.

Ističe da ne skrivaju da žele transformirati tvrtku, što znači da moraju biti bliže korisniku i izgraditi više infrastrukture – optike i baznih stanica.

“Glavni razvojni projekt u koji ćemo uložiti sredstva je širenje u regiji i Americi, kako bismo ostvarili prihod”, napominje Lučić.

Komentirajte prvi

New Report

Close