Tvrtka Same Logina u Vojvodini završila prvu bezglutensku berbu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2024. u 07:00
Očekuje se da će se globalno tržište proizvoda bez glutena, procijenjeno na sedam milijardi eura, više nego udvostručiti/Shutterstock

Slovenski investitori kupili su više od 4000 hektara zemljišta u okolici Zrenjanina na kojima se bave organskom poljoprivredom.

LoginEKO, tvrtka u vlasništvu jednog od najbogatijih Slovenaca, registrirana u Srbiji, završila je prvu godinu bezglutenske proizvodnje urodom od 290 tona organske bezglutenske zobi.

Tvrtka LoginEKO iz Slovenije kupila je više od 4000 hektara zemljišta u neposrednoj i široj okolici Zrenjanina na kojima se bavi organskom poljoprivredom.

Testiranje uzoraka
Osnivač i vlasnik zaklade Login5 je Samo Login, koji ističe kako im je glavna zadaća učiniti zdravu hranu dostupnom svima.

Kako su napisali na svom službenom profilu na LinkedInu, dodatno su provjerili u neovisnim, vanjskim laboratorijima jesu li proizvodi uistinu bezglutenski i sigurni za konzumaciju, a rezultati su, kako ističu, iznimni. Svi njihovi uzorci testirani su ispod praga od 5 mg/kg (5 mg glutena u 1 kg zobi).

Kako je tvrtka napisala na svojim službenim stranicama, potaknuti ovim uspjehom, razmišljaju o širenju bezglutenskog uzgoja na poljima LoginEKO-a, sljedeće kulture na koje će se fokusirati su slanutak i lan, prenosi Indikator.ba.

Kao što je poznato, gluten je protein koji tijestu daje elastičnost i pomaže dizanju kruha i peciva, ali postaje “nevaljalac” u prehrani sve većeg broja ljudi. Procjenjuje se da 1,4% populacije živi s celijakijom, a prosječno 10% osoba s intolerancijom na gluten.

Tvrtka LoginEKO postavila si je zadatak postati “raj” bezglutenskih proizvoda, s ciljem da rastuće potrošačke trendove iskoristi za zdravu tržišnu nišu. Prepoznali su jedinstvenu priliku i činjenicu da se globalno tržište mijenja, a samim time i zahtjevi potrošača.

Kako je u tekstu na njihovoj web stranici napisao Manuel Kuran, direktor ECP-a u Zakladi Login5, ulazak u posao bezglutenskih proizvoda nije samo popunjavanje niše, oni žele izazove pretvoriti u prilike i postati pioniri na tržištu u razvoju.

Rastuće tržište
“Kao i sve naše odluke u LoginEKO-u, i ova je donesena na temelju podataka i istraživanja. Statistika koju smo otkrili bila je uvjerljiva. Očekuje se da će se globalno tržište proizvoda bez glutena, procijenjeno na sedam milijardi eura, više nego udvostručiti. To nije samo trend, to je pokret i željeli smo prednjačiti i biti vodeći u našoj regiji”, napisao je.

Samo Login je jedan od najuspješnijih biznismena u regiji koji je za milijardu eura prodao svoj udio u informatičkoj tvrtki Outfit 7 i nakon toga uložio u poljoprivrednu proizvodnja. Outfit 7 je tvrtka poznata po popularnoj aplikaciji za mobitele Talking Tom.

Komentirajte prvi

New Report

Close