U Beogradu uskoro korporativne obveznice, stiže i novi IPO

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 07:27
Za 2025. i 2026. planirano je pokretanje Investicijskog fonda za nekretnine, ETF-ova, razvoj digitalne imovine i izdavanje javnih obveznica/Shutterstock

Država nedavno dokapitalizirala Beogradsku burzu i ima ozbiljne razvojne planove.

Javni poziv za kupce korporativnih obveznica u Srbiji planiran je za lipanj ove godine. Do kraja svibnja planiran je odabir pravnih i financijskih savjetnika koji će bez naknade usmjeravati tvrtke zainteresirane za ovaj način zaduživanja, piše portal Biznis.rs.

Također, Ministarstvo financija planira novo mjesto za moderno tržište kapitala, pa će glavne institucije – Beogradska burza, Komisija za vrijednosne papire i Centralni registar – novi dom naći u poslovnom centru Prokop 2025. godine.

Ministarstvo financija pozvalo je sve tvrtke koje planiraju sudjelovati u ovom programu da im se do tog roka jave, odnosno obave konzultacije i pripreme za izlazak na tržište kapitala, rekao je Saša Stevanović, državni tajnik Ministarstva financija.

Ozbiljni planovi
U 2024. godini Republika Srbija je dokapitalizirala Beogradsku burzu s dva milijuna eura, u planu je pokretanje Programa izdavanja korporativnih obveznica, kao i implementacija novog softvera CRHoV i Beogradske burze, navodi portal.

Govoreći o razvoju tržišta kapitala u Srbiji, Stevanović je podsjetio da je 2023. godine završena vlasnička konsolidacija preuzimanjem dionica Beogradske burze (51,7 posto), potpisan je kredit s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt razvoja tržišta kapitala (20 milijuna eura potpore), među ostalim i za program korporativnih obveznica. Istovremeno, nadležni su radili na razvoju novog sustava Središnjeg registra vrijednosnih papira (CRHoV) i Beogradske burze.

Državni tajnik najavio je planove za poboljšanje tržišta kapitala kroz nove financijske proizvode za 2024. i 2025.: program korporativnih obveznica, inicijalne javne ponude, izdavanje MREL obveznica i aktivnosti Dioničarskog fonda.

MREL (Minimum Requirement for own capital and Eligible Liabilities) je propis koji zahtijeva od kreditne institucije da ima dovoljnu količinu instrumenata koji se mogu otpisati ili pretvoriti u kapital u slučaju sanacije kreditne institucije.

Prema Stevanovićevim riječima, dvije su banke već najavile da će do kraja godine izdati obveznice MREL-a, a Dionički fond će s dionicama koje posjeduje izaći na burzu. Među njima su i neke manje atraktivne dionice, kao i određeni broj dionica duhanskih kompanija, koje bi, smatraju u ministarstvu, trebale povećati promet na Beogradskoj burzi.

Za 2025. i 2026. planirano je pokretanje Investicijskog fonda za nekretnine, ETF-ova, razvoj digitalne imovine i izdavanje javnih obveznica. “Javni sektor ili država izdavat će nacionalne obveznice, možda i lokalna samouprava (razlikovat će se od municipalnih obveznica), za financiranje konkretnog lokalnog projekta – izgradnje muzeja, kulturnog ili sportskog centra, bazena… Kupnjom ovih vrijednosnih papira građani će moći sudjelovati u projektu financiranja i ostvariti povrat, ali i pridonijeti općem cilju, odnosno poboljšanju svakodnevnog života”.

Za 2026. planiran je takozvani “One-stop-shop” koji će na jednom mjestu povezati sve sudionike tržišta kapitala, a u međuvremenu će se 2024. implementirati novi sustav za trgovanje na Beogradskoj burzi, dok se za prvi kvartal 2025. planira lansirati mobilnu aplikaciju za trgovanje u stvarnom vremenu.

Investitori optimistični
Beogradska burza ove je godine okupana popriličnim optimizmom. Domaće dioničko tržište u travnju je nastavilo rast četvrti mjesec zaredom, a referentni dionički indeks Belex15 prešao je psihološku granicu od 1000 bodova.

Ova košarica najlikvidnijih dionica u travnju je skočila 1,5 posto, dok je od početka godine u plusu gotovo 15 posto. Ukupan promet na tržištu tijekom travnja iznosio je 2,7 milijardi dinara (23,4 milijuna eura). Uvjerljivo najprometnija je bila dionica Naftne industrije Srbije (NIIS) koja je zabilježila promet od 165,6 milijuna dinara uz blagi rast cijene na 862 dinara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close