U brojnim gradovima u Srbiji neizbježno poskupljenje grijanja

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2024. u 07:23
Foto: Shutterstock

Toplane u pojedinim gradovima već su od srpnja ili kolovoza povećale cijene grijanja i do 30 posto.

Toplane u pojedinim gradovima u Srbiji, zbog povećanja troškova rada i poskupljenja energenata, već su od srpnja ili kolovoza povećale cijene grijanja i do 30 posto, a neke to planiraju učiniti.

Beograđani mogu očekivati nove cijene jer su Beogradske elektrane uputile Sekretarijatu za energetiku zahtjev za odobrenje cijena toplinske energije za nadolazeću sezonu 2024/2025 i predložile poskupljenje od oko devet posto, piše Beta.

Očekivani rast

Za naplatu po potrošnji Beogradska elektrana je predložila da se cijena varijabilnog dela (energije) za stambeni prostor poveća sa 7,33 dinara po kilovat satu (KWh) na 7,75 dinara po kilovat satu, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Prijedlog poskupljenja grijanja za poslovne prostore je sa 8,94 dinara po kWh na 9,46 dinara po KWh bez PDV-a. Beogradske elektrane predložile su da se cijena fiksnog dijela (za struju), kako za stambeni tako i za poslovni prostor, sa 4.862,72 dinara po kilovatu godišnje poveća na 5.456,72 dinara.

Prijedlog te toplane je povećanje godišnje cijene stambenog prostora sa 1.449,32 dinara po kvadratnom metru na 1.578,67 dinara po kvadratnom metru bez PDV-a, odnosno za 8,92 posto.

Direktor Majdanpečke toplane Đorđe Roškić rekao je da je to javno poduzeće od 1. srpnja bilo prisiljeno poskupjeti grijanje za 30 posto jer grije 24 sata dnevno, a poskupjeli su i energenti. Grijanje je, kako je rekao, sa 105 dinara poskupjelo na 125 dinara sa PDV-om.

Direktor čačanske Toplane Danko Ćalović rekao je da je fiksni dio cijene, koji uključuje troškove poslovanja, povećan, a varijabilni dio, koji ovisi o energentima i čije je učešće u cijeni 70 posto, smanjen.

“To znači da će stanovnici koji budu imali veću potrošnju toplinske energije za njih pojeftiniti. Ako im potrošnja bude jednaka prošlogodišnjoj, račun, unatoč poskupljenju, može biti niži za oko tri do četiri posto”, rekao je Ćalović.

Podsjetio je da je u posljednje tri i pol godine od početka rata u Ukrajini plin za toplanu poskupio za 212 posto, a struja za oko 200 posto te da se Toplana pokušava stabilizirati. svoje poslovanje smanjenjem troškova, a ne samo povećanjem cijena.

On je naveo da ta toplana u posljednjih 15-20 godina nije dobivala subvencije za likvidnost od lokalne samouprave, kao mnoge elektrane u Srbiji, već isključivo ostvaruje prihode iz poslovanja.

Direktor JKP Subotička toplana Saša Petković rekao je da u ovom trenutku ne planiraju povećanje cijena grijanja, ali da su jedna od četiri elektrane, od 60 u Srbiji, koja ima najniže cijene grijanja, a ako visoke su temperature ove zime i neće grijati naplaćeno da će imati problem jer trebaju “pokriti” fiksne troškove poslovanja.

Sezona grijanja

Petković je rekao da je cijena grijanja te toplane 6,67 dinara po kilovat satu, a da je fiksni dio ukupne cijene 35,9 dinara po metru kvadratnom.

Sezona grijanja u Beogradu počinje 15. listopada, a završava 15. travnja.

Iznimno, u razdoblju od 1. do 14. listopada i od 16. travnja do 3. svibnja objekti se griju u dane za koje u posljednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevna temperatura manja od 12 Celzijevih stupnjeva, a sličan kalendar primjenjuju i ostale toplane u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close