U Srbiji čak 38 posto više agencija za nekretnine nego 2019.

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2024. u 07:35
Pojava novih agencija za nekretnine prirodna posljedica rasta tržišta i da su to uglavnom ‘mikro poduzeća s jednim ili dva zaposlena’/Shutterstock

Ove godine osnovano 107 novih agencija, a prodajom nekretnina bavi se 1526 tvrtki.

Srpsko tržište nekretnina već je nekoliko godina u ekspanziji, a čitava se priča intenzivirala nakon početka rata u Ukrajini kad je skočila potražnja za kupnjom stanova, prvenstveno Rusa koji su se doselili u Srbiju. Paralelno, porastao je i interes za najmom stanova. Ekspanzija tržišta vidi se i po rastu agencija za nekretnine.

U Srbiji je ove godine osnovano 107 novih agencija za promet nekretnina, a prodajom nekretnina bavi se 1526 tvrtki i poduzetnika, što je 38 posto više u odnosu na 2019. godinu, objavio je časopis “Biznis i finansije”.

Potražnja veća nego prije pandemije
U proteklih pet godina oko 770 tvrtki i poduzetnika osnovalo je agencije za nekretnine, od kojih su neke u međuvremenu zatvorene. Poznavatelji tržišta nekretnina ustvrdili su da sada ima manje posla nego prije dvije godine, kada se, kako se navodi, prodavalo nekoliko tisuća stanova mjesečno, ali da su i potražnja i cijene kvadrata i dalje znatno više u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Milić Đoković, procjenitelj iz Klastera nekretnina, rekao je da je pojava novih agencija za nekretnine prirodna posljedica rasta tržišta i da su to uglavnom “mikro poduzeća s jednim ili dva zaposlena”.

Teško dostižna 2022.

Poznavatelji tržišta nekretnina ustvrdili su da sada ima manje posla nego prije dvije godine, kada se prodavalo nekoliko tisuća stanova mjesečno.

“U suštini, tržište je podijeljeno, pa ima dosta agencija koje se bave samo poslovnim prostorom, au posljednje vrijeme mnoge se odlučuju na iznajmljivanje. Oni koji se bave kupnjom i prodajom idu sasvim dobro. “Korona je donijela promjene, tržište je tada ‘eksplodiralo’, a trenutno je u razdoblju blagog zatišja”, rekao je Đoković.

Iz agencija kažu da tržište nekretnina, uz sezonsku promjenjivost, nudi i stabilan obujam posla te da se to odnosi na one koji se pozicioniraju kao pouzdani partneri u svim aspektima kupoprodaje nekretnina, jer većina klijenata dolazi po preporuci.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u sektoru nekretnina iznosi 90.740 dinara, što je ispod republičkog prosjeka koji iznosi 97.835 dinara.

U sektoru nekretnina, tvrde stručnjaci, sve je manje nelojalne konkurencije, jer je dosta toga regulirano zakonom i obveznim upisom u registar posrednika.

“Imamo policu na minimalno 50.000 eura, pa naviše. Kupac je zaštićen od stvari poput ugriza zmije na gradilištu, pa čak i od pada cigle na glavu. U deset godina niti jedna polica nije aktivirana, što znači da agencija nije kriva ni za jedan kiks, rekao je Đoković.

Velika očekivanja
Podsjećamo, tržište nekretnina je doživjelo procvat 2022. godine, kada je vrijednost svih prodanih nekretnina iznosila rekordnih 7,5 milijardi eura, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), tada su sklopljena 140.592 ugovora.

Prošle godine je tržište “usporilo” te je sklopljeno 121.627 ugovora ukupne vrijednosti prometovanih nekretnina od 6,5 milijardi eura.

Agenti imaju velika očekivanja od smanjenja referentnih kamata i novih kamatnih limita koje je najavila Narodna banka Srbije, kao i od činjenice da će se time vratiti korisnici stambenih kredita, koji su prethodnih godina bili slabo vidljivi na tržištu zbog skupih stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close