U Srbiji ljetna inflacija među najvećima u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Suho i vruće ljeto ‘opustošilo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koja će na godišnjoj razini biti smanjena vjerojatno za osam posto’.

Realni rast srpskog BDP-a za osam mjeseci ove godine veći je za oko četiri posto na međugodišnjoj razini, a inflacija je među najvišima u Europi, navedeno je u najnovijem broju časopisu Makroekonomske analize i trendovi (MAT), prenosi Beta.

“Rast obujma ukupne industrijske proizvodnje u kolovozu je usporen na godišnjoj razini na 0,9 posto. U tom okviru dinamika prerađivačkog sektora ostala je zadovoljavajuća s rastom od pet posto, što se ne može reći za energetski sektor koji je kolateralna šteta, prije svega, zbog loših hidroloških prilika”, navode stručnjaci MAT-a.

Dodaje se da je suho i vruće ljeto “opustošilo primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koja će na godišnjoj razini biti smanjena vjerojatno za osam posto”. Kako je istaknuto, nastavljen je snažan međugodišnji rast realnog prometa u trgovini na malo i prosječnih plaća.

Zbog jednokratnog povećanja pojedinih reguliranih cijena, kao i zbog poskupljenja hrane i bezalkoholnih pića, međugodišnja inflacija ostala je na srpanjskoj razini od 4,3 posto.

“Ključni rizik za uspješno okončanje borbe protiv inflacije u ovom trenutku je eskalacija sukoba na Bliskom istoku, što neizbježno vodi cijeli svijet u novu energetsku krizu”, navodi časopis.

U srpnju i kolovozu 2024. međugodišnja inflacija u Srbiji iznosila je 4,3 posto, odnosno 4,4 posto, au EU 2,8 posto i 2,4 posto. Od 27 članica EU samo su Belgija i Rumunjska imale višu međugodišnju inflaciju od Srbije i u srpnju i u kolovozu 2024., dok je samo Rumunjska imala višu međugodišnju inflaciju od Srbije u kolovozu ove godine.

Međugodišnja inflacija u Belgiji i Rumunjskoj iznosila je 5,4 posto i 5,8 posto u srpnju 2024., dok je u Rumunjskoj iznosila 5,3 posto u kolovozu 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close