Ukupan srpski izvoz 13,1 milijardu eura u pola godine

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2022. u 07:00
Bakar i čelik prvenstveno se izvoze u Kinu/Shutterstock

Među najtraženijim srpskim proizvodima su pneumatici za putničke automobile, preparati za pranje i čišćenje i plinska ulja.

Na svjetsko tržište Srbija najviše izvozi bakar i koncentrate rude. Do sada ove godine vrijednosti tog izvoza je 863,7 milijuna eura. Slijede kablovi i auto dijelovi kojih je izvezeno za 697,6 milijuna eura. javlja portal novosti.rs.

Među najtraženijim srpskim proizvodima su pneumatici za putničke automobile, preparati za pranje i čišćenje i plinska ulja. Naredne pozicije zauzimaju kukuruz, smrznute maline, katode od rafiniranog bakra, dijelovi za strojeve i lijekovi. Ukupan srpski izvoz u prvih pola ove godine veći je za 30,5% nego u istom razdoblju 2021., i iznosi 13,1 milijardu eura.

Istodobno, izvoz u Rusku Federaciju iznosio je 464,3 milijuna eura i veći ja za 5,6 % nego u prvih pola 2021. godine. Broj izvoznika u Rusiju povećao se na 680 kompanija, što je 70 tvrtki više nego 2021.

Najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Kina, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Crna Gora i Rusija. Tradicionalno oko dvije trećine proizvoda izvozi se u EU. Na regionalno i rusko tržište Srbija izvozi hranu, a u zapadnu Europu kablove i auto-dijelove. Bakar i čelik odlaze prvenstveno u Kinu.

Za srpske privrednike otvaraju se i nova tržišta na Bliskom istoku i u Africi. Stručnjaci ističu da kompanije u Srbiji trebaju tražiti alternativne pravce, jer će u Europi opadati potražnja zbog recesije.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, ocjenjuje da je ukupan srpski izvoz dobar.

“To znači da ljudi rade i primaju plaću, da je potražnja za našim proizvodima očuvana, a opskrba sirovinama stabilna.

Deficit je sada 5,7 milijardi eura, a do kraja godine procjenjuje se na 10 milijardi eura. Razlozi za veliki deficit rast je cijena svih proizvoda zbog poskupljenja energenata, kao i uvoz većih količina plina, struje, ugljena i nafte”, kaže Stanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close