Usvojen plan koji dopušta rušenje hotela Jugoslavija

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2024. u 07:18
Kompanija Milenijum tim kupila hotel Jugoslavija u okviru stečajnog postupka kompanije Danube Riverside/Shutterstock

Rušenje koje je izazvalo brojne kontroverze trebalo bi početi u prosincu.

Skupština grada Beograda usvojila je Plan detaljne regulacije (PDR) bloka 11 i dijela bloka 10 gradskih općina Zemun i Novi Beograd, u kojem je navedeno da je “dozvoljeno je uklanjanje svih postojećih objekata u urbanističkoj zoni M4”, piše portal Biznis.rs.

Riječ je o prostoru na kojem se nalazi čuveni hotel Jugoslavija, a PDR je donesen iako su na javnom uvidu pristigle čak 842 primjedbe, od čega sedam od raznih institucija i 835 od građana, saznaje Biznis.rs uvidom u dokumentaciju koja prati doneseni PDR.

Ključna primjedba
Ključna primjedba, koju su podržali građani, ali i organizacija Ministarstvo prostora, odnosila se na to što prema samoj studiji, koja je dio PDR-a, zgrada hotela Jugoslavija spada u objekte moderne arhitekture. koji su u režimu djelomične urbanističke zaštite, ali i na “visoku kvalitetu u estetskom, oblikovnom, funkcionalnom i konstrukcijskom smislu objekta, kao i davanje specifičnog doprinosa prostoru”.

U primjedbi se postavlja pitanje logike i racionalnosti uništavanja nečega što je prepoznato kao “vrijedno i značajno”, tim više što je predviđena izgradnja objekata istih gabarita.

U odgovoru na prigovor nadležnog Povjerenstva stoji da se isti djelomično prihvaća, u dijelu koji se odnosi na dopunu preporuka i obveza vezanih uz projektiranje budućeg rješenja kompleksa, ali se ne prihvaća u dio opravdanja rušenja građevine.

Zato je u novi PDR uvršten novi tekst – obvezna uputa da se u “zoni M4” (gdje se nalazi stari hotel) projektiranje mora izvesti “nevezano za stilske odrednice prošlih vremena”, već uz primjenu najviših mogućih modernih umjetničko-estetskih svojstava, u suvremenom duhu, s novim i kvalitetnim i energetski održivim materijalima, uz revitalizaciju “duha mjesta”.

Biznis.rs podsjeća da je kompanija Milenijum tim kupila hotel Jugoslavija u okviru stečajnog postupka kompanije Danube Riverside za 3,17 milijardi dinara, te da je najavila da će uložiti više od 400 milijuna eura u izgradnju novog hotela i dva stambena objekta te poslovne tornjeve.

Poslovni toranj
Predstavnik investitora Živorad Vasić nedavno je za RTS rekao da će stambeni toranj biti bliži centru Beograda i da će imati 42 kata, a da će obje zgrade biti visine ispod 150 metara.

“Poslovni toranj u kojem će biti sve kompanije, srpske i strane koje su investitori u Srbiji, zauzet će taj prostor i to će biti toranj koji će imati 34 kata. Ali ono što treba reći jest da će hotel biti na istom mestu i da će ispod hotela biti koridor koji će povezivati ​​Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle”, rekao je Vasić. RTS navodi da bi rušenje Hotela Jugoslavija trebalo početi u prosincu ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close