Više od trećine poslodavaca u susjedstvu planira otkaze ako se poveća minimalac

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2024. u 07:16
Foto: Shutterstock

Država još nije dala službeni prijedlog, no neslužbeno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao naslutiti da bi minimalna plaća od iduće godine mogla biti između 51.000 i 52.000 dinara..

Unija poslodavaca Srbije još nije izašla s prijedlogom za koji konkretan iznos treba povećati minimalnu cijenu rada, ali iz te organizacije ističu da su najvažniji parametri za gospodarstvenike u Srbiji vezani za rast bruto domaćeg kapitala. proizvoda i rast inflacije.

“Sindikati su izašli sa svojim prijedlogom. Još nismo izašli s konkretnim iznosom, ali uvijek ističemo da su najvažniji parametri za gospodarstvenike u Srbiji vezani uz rast bruto domaćeg proizvoda i rast inflacije”, kazala je Ljiljana Pavlović, članica pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije (UPS), za Novu ekonomiju.

Počeli pregovori

Ovih dana su počeli pregovori o minimalnoj plaći koja će vrijediti od 1. siječnja 2025. godine. Sindikalni predstavnici traže da minimalna plaća bude veća od 60.000 dinara (oko 500 eura). Država još nije dala službeni prijedlog, no neslužbeno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao naslutiti da bi minimalna plaća od iduće godine mogla biti između 51.000 i 52.000 dinara.

Pavlović kaže da se na prvom sastanku razgovaralo o parametrima na temelju kojih se određuje minimalna cijena rada. “Od Ministarstva financija dobili smo zadnje dostupne podatke kada je riječ o rastu BDP-a, potrošačkoj košarici i inflaciji i svim drugim parametrima koji su važni za pregovore”, rekla je dodavši da nisu dobili konkretan raspon rast minimalne cijene rada od predstavnika Vlade.

Pavlović je podsjetila i da Unija inače prije pregovora provodi anketu među poslodavcima. “Prema podacima koje smo dobili od poslodavaca, oko 35 posto poslodavaca nije za povećanje minimalne plaće i smatra da će se to negativno odraziti na njihovo poslovanje. Jedna od prvih mjera koju bi u tom slučaju poduzeli je smanjenje broja zaposlenih i povećanje cijena usluga i proizvoda”, rekla je.

Navela je da poslodavci ipak, ako dođe do većeg povećanja minimalne cijene rada, očekuju neku intervenciju države u smislu povećanja neoporezivog dijela ili smanjenja poreza i doprinosa. Govoreći o sindikalnom prijedlogu da se minimalna plaća poveća na više od 60.000, rekla je da taj prijedlog u ovom trenutku nije realan te da ne misli da će se minimalna plaća moći povećati za 31,32 posto.

“Sindikate jako poštujemo i oni se svakako bore za podizanje standarda kako bi zaposlenici mogli živjeti od tih plaća. Ovdje se radi o minimalnoj cijeni rada. Minimalna cijena rada je, između ostalog, temelj za mnoga državna davanja, a država je pred dosta velikim izazovom jer mora planirati rashode za sljedeću godinu”, kaže Pavlović objašnjavajući zašto prijedlog sindikata smatra neodrživim. Socijalno-ekonomsko vijeće (SES) od prošlog tjedna pregovara o minimalnoj plaći za 2025. godinu. Za stol su sjeli predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, Unije poslodavaca Srbije i Vlade Srbije.

Bez konkretnih brojki

Izvršni tajnik UGS “Nezavisnost” i član pregovaračkog tima Miloš Miljković kaže za Novu ekonomiju da su predstavnici države izašli samo s parametrima i analizama na kojima će temeljiti svoj prijedlog, ali da nisu iznijeli konkretne brojke, koliko bi trebalo biti povećanje minimalne plaće.

“Za sada imamo samo izjave predsjednika koji je rekao 52.000 dinara, ali službeno na sastanku nismo dobili konkretne prijedloge koliko bi to povećanje trebalo biti sljedeće godine”, kaže Miljković.

Naveo je i da su poslodavci predlagali da se minimalna plaća podigne ispod deset posto, oko 7,7-8 posto (do 51.000 dinara), ali je, smatra, taj prijedlog nerealan i čak je manji od onoga što država “neslužbeno” nudi..

Poslodavci su imali svoju analizu na temelju koje su temeljili svoj prijedlog. Recimo, predlagali su da iduće godine rast minimalne plaće bude rast BDP-a plus rast inflacije, čime bi ona bila ispod deset posto, negdje oko 7,7-8 posto”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close