Vučić ‘malo stopirao’ izvoz suncokretovog ulja u Crnu Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Predsjednik Srbije neizravno optužio Crnogorce za preprodaju ulja Kosovu i Albaniji.

U razdoblju od 26. lipnja do 4. srpnja 2024. godine nije bilo uvoza jestivog suncokretovog ulja iz Srbije, priopćeno je ovih dana Vijestima iz Uprave carina. Kažu i da nemaju ni službenih ni neslužbenih informacija zašto se to događa.

Neformalni kanali
Vijesti su prije tri dana objavile da je početkom prošlog tjedna onemogućen uvoz ulja iz Srbije. Nekoliko crnogorskih trgovaca kazalo je tada da su ih dobavljači iz Srbije obavijestili da im više ne mogu prodavati ulje jer je donesena odluka o zabrani izvoza.

Takva odluka nije objavljena na stranicama Vlade Srbije niti u njenom Službenom glasniku, ali je zabrana uslijedila nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su zbog globalne situacije “malo stopirali” izvoz ulja.

Vučić je dan kasnije rekao da takva odluka ne postoji, ali nije objasnio zašto nije moguće uvoziti ulje u Crnu Goru, čak ni u slučajevima kada su te nabave ranije dogovorene.

90

posto potreba za suncokretovim uljem Crna Gora osigurava u Srbiji

“Nema nikakve odluke i ne želim komentirati da li oni to preprodaju u Prištini, Tirani ili bilo kome. Za nas je slobodna trgovina nešto za šta se zalažemo i što je od suštinske važnosti i tu neće biti problema”, rekao je Vučić.

No, problem postoji jer opskrba uljem još uvijek nije moguća. Ministarstvo gospodarskog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede još čekaju službene odgovore kolega iz Srbije. Crna Gora više od 90 posto svojih potreba za jestivim suncokretovim uljem osigurava u Srbiji.

Ministar unutarnje i vanjske trgovine Srbije Tomislav Momirović priopćio je u četvrtak da je ministra ekonomskog razvoja Crne Gore Nika Đeljošaja izvijestio da nema problema s izvozom ulja u Crnu Goru. Đeljošaj je kasnije priopćio da nije dobio službeni odgovor.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije je Vijestima rečeno da domaći trgovci za sada imaju dovoljne zalihe ulja, da nestašica neće biti, te da će analizirati situaciju i poduzeti mjere ukoliko dođe do poskupljenja ove osnovne životne namirnice.

Vučić je prije dva dana, kada je negirao postojanje zabrane, također rekao “da ja komentiram preprodaju li oni to (Crna Gora) u Prištini, Tirani ili kome god”. Iz Carinske uprave Vijestima su odgovorili da “u Carinskom informacijskom sustavu nema evidentiranog reeksporta jestivog ulja ni po nazivu ni po tarifnom broju”. Prema podacima Monstata, Crna Gora je za razdoblje od siječnja do svibnj a izvezla suncokretovo ulje u vrijednosti od simboličnih 312 eura, u Luksemburg za 169 eura i Dansku za 142 eura.

Kako je Vijestima neslužbeno objašnjeno iz Uprave carina, fizička osoba može iz Crne Gore iznijeti pakiranu hranu težine do deset kilograma uz predočenje računa. Ovakav “izvoz” ulja objašnjava se činjenicom da su građani koji žive u ove dvije zemlje ili turisti tu količinu donosili uz službenu deklaraciju na carini.

Nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača suncokreta iz Srbije reagiralo je na zabranu izvoza ulja u Crnu Goru, navodeći da ta mjera ruši otkupnu cijenu suncokreta i nanosi mu štetu, jer sada uljare nisu zainteresirane za otkup.

Šteta za obje zemlje
Predsjednik Udruge poljoprivrednika Stig Nedeljko Savić rekao je prije dva dana da su poljoprivrednici sedam udruga nezadovoljni zabranom izvoza suncokretovog ulja i najavio da će “za nekoliko dana reagirati” na zabranu, a da će “promet i građani trpjeti posljedice”.

On je agenciji Beta rekao da će poljoprivrednici, umjesto obećanih subvencija, imati novu štetu obustavom izvoza jestivog ulja.

“Sada je cijena suncokreta oko 55 dinara po kilogramu, a zbog zabrane će sigurno pasti na oko 45 dinara pa ćemo imati novi gubitak u proizvodnji. Koliko će to biti gubitak bolje govori cijena od prije tri godine, kada je suncokret koštao oko 73 dinara po kilogramu”, rekao je Savić.

Komentirajte prvi

New Report

Close