Za čije se interese bori Nezavisni sindikat tvornice koji broji oko 1300 članova?

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 07:00
Foto: pixabay

Sidikat traži da tvornica bude sponzor nogometnog kluba “Mladost” iz Lučana.

Nekoliko radnika Namjenske tvornice “Milan Blagojević” u Lučanima uputilo je otvoreno pismo Nezavisnom sindikatu u kojem traže da tvornica ne bude sponzor nogometnog kluba “Mladost” iz Lučana te da se novac osigura da se iskoristi za bolje uvjete rada i povećanje plaća, piše internetski portal politika.rs. U dopisu radnika, koji nisu rekli imena i potpisali su se kao “slobodnjaci”, navodi se da, prema njihovim saznanjima, Nezavisni sindikat predlaže financiranje nogometnog kluba, za koji je predviđeno da tvornica izdvaja četiri milijuna dinara za klub, odnosno 34.000 eura mjesečno.

Za čije se interese bori Nezavisni sindikat tvornice ‘Milan Blagojević’ koji broji oko 1300 članova? Za interese svojih članova, tvorničara, t.j. za bolje uvjete u kojima će raditi, veću razinu sigurnosti, bolje uvjete rada, veću zaradu ili za interese privatnika, sivih eminencija svih događanja vezanih uz tvornicu”, stoji u pismu radnika.

Radnici pitaju je li svaki član desetljećima izdvajao jedan posto svoje mjesečne plaće kako bi se “sindikat borio za interese pojedinih privatnika i kako bi njegovo vodstvo podložno bilo na usluzi svakome tko službeno vlada”. ili iz sjene, a nikada običnom tvorničkom radniku.”

“Naime, pošteno govoreći, sindikat je tu kada radniku treba ponuditi turšiju, turšiju i suhomesnate proizvode koji se ‘na sitno računaju’ do isteka roka trajanja”, navodi se u pismu radnika, prenosi Beta.

Prema rečima radnika, ako je prosječna plata u fabrici 80.000 dinara, mjesečna primanja sindikata su 1,04 milijuna dinara.

Radnici navode da bi, kada bi se iznos od četiri milijuna dinara, koliko je namijenjen financiranju nogometnog kluba, podijelio na sve radnike, svaki od 1300 radnika mjesečno dobivao oko 2200 dinara.

“Na godišnjoj razini to iznosi oko 26.000 dinara ili oko 220 eura. “Zašto ne provedete anketu među svim radnicima tvornice i otvoreno ih pitate, bez prijetnji i ucjena, žele li se odreći ovog iznosa svoje godišnje zarade, a sve za dobrobit lokalnog nogometnog kluba”, stoji u pismu..

Radnici pitaju Nezavisni sindikat s kim se konzultira prije donošenja ovakvih odluka te koja je svrha i interes da državna vojna tvornica, koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, sponzorira tamošnji nogometni klub koji, kako kažu, država, osim na jednogodišnjem, odnosno jednotjednom, kratkotrajnom putovanju, cijelo stoljeće postojanja nastupa na domaćim natjecanjima.

“Donosi li ovo sponzorstvo ovoj tvrtki nova tržišta, služi li pronalaženju novih kupaca, doprinosi li sklapanju strateških poslova? Ili je to samo nepodnošljiv teret za ovu tvrtku i izvor novih i novih troškova, koji nikada neće biti opravdani? Čiji je interes ovdje na prvom mjestu?”, pitaju se radnici.

34 tisuće

eura mjesečno trebao bi dobivati klub od tvornice

Pitaju i zašto lokalni nogometni klub ne bi poslovao kao nogometni klubovi u svim razvijenim nogometnim zemljama. Ističemo da smatramo da je konačno došlo vrijeme da se jednom zauvijek u ovoj tvornici prekine s korupcijom, mešetarenjem i svim ostalim stvarima koje koče razvoj tvornice”, navodi se u pismu radnika.

Radnici smatraju da je vrijeme da vojna tvornica “Milan Blagojević” počne poslovati po svim tržišnim i ekonomskim principima za potrebe obrambene industrije Srbije, uz što veću dobit, koja će ostati na raspolaganju tvornici, “a ne služiti zadovoljenju potreba, interesa i hirova privatnih osoba i drugih sivih eminencija”.

Komentirajte prvi

New Report

Close