Žetva pšenice u Srbiji počinje ranije, troškovi će biti veći od prihoda

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2024. u 05:30
Ratari poručuju da će ove godine na proizvodnji pšenice vjerojatno svi imati gubitak, samo se ne zna koliki će biti/Shutterstock

Zbog suše je pšenica sazrela prije roka pa će sve krenuti dva do tri tjedna ranije, krajem lipnja.

Žetva pšenice u Srbiji ove će godine početi dva do tri tjedna ranije, krajem lipnja, jer je zbog suše sazrela prije roka, pa će prinosi biti manji, rekli su poljoprivrednici agenciji Beta.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da će rod biti pojeftinjen za oko 30 posto, a otkupljivači još ne objavljuju cijenu i nerado gledaju na njezin rast na burzi, na oko 22 dinara. po kilogramu.

Puno neizvjesnosti
“Troškovi proizvodnje pšenice iznosili su oko 106.000 dinara po hektaru, bez amortizacije i sredstava za uništavanje štetočina, prije svega miševa, kojih je ove godine bilo mnogo, pa su pojedini preparati morali da se prskaju i do četiri puta. U ovom trenutku, kada ne znamo koliki je prinos, a ni cijenu, teško je točno izračunati hoćemo li imati zarade od proizvodnje, ali bojimo se da je neće biti”, rekao je Matković.

On je dodao da, ako se računa prosječan prinos od 4,5 tona po hektaru, pri otkupnoj cijeni pšenice od 20 dinara po kilogramu prihod iznosi 90.000 dinara, a rashodi, koji nisu uračunati, oko 106.000 dinara, pa je ovaj znači gubitak u proizvodnji.

Računica je jasna

Ako je prinos od šest tona po hektaru, cijena bi trebala biti 35 dinara po kilogramu samo da se pokriju troškovi.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Stig Nedeljko Savić izjavio je da će urod biti znatno smanjen zbog proljetne suše te da je prosječan urod pšenice na njegovom imanju prošle godine bio 7,5 tona po hektaru, te da sada ne očekuje ni pet tona.

Rekao je da će ove godine na proizvodnji pšenice vjerojatno svi imati gubitak, samo se ne zna koliki će biti.

“Istina je da je cena pšenice na berzi u blagom porastu i kreće se oko 23 dinara, plus porez na dodatu vrednost, ali obeshrabruje niska cena ječma, čija će vršidba uskoro početi, svega 18,30 dinara po kilogramu. ” rekao je Savić.

Poljoprivrednik Jovica Jakšić kaže da će urod pšenice ove godine biti manji i zato što su proizvođači, razočarani niskom cijenom dvije godine zaredom, štedjeli na gnojivima i primjeni agrotehničkih mjera, a da je i on sam “riskirao” i prihranio. ta žitarica sijana tri puta na 50 hektara, kako bi dala što bolji prinos.

“Proizvodnja pšenice koštala me oko 180.000-190.000 dinara po hektaru sa zakupom zemljišta, što je znatno poskupjelo kada su obećane subvencije od 300 eura po hektaru. Ako je prinos od šest tona po hektaru, cijena bi trebala biti 35 dinara po kilogramu samo da se pokriju troškovi”, rekao je Jakšić, koji je predsjednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije.

Rekao je da poljoprivrednici već dvije godine zaredom imaju najniže cijene proizvoda na tržištu te da će se, ako i ove godine bude gubitaka u proizvodnji pšenice, mali proizvođači ugasiti.

Jakšić je rekao da očekuje poziv za sastanak s novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, te da će prije svega hitno tražiti da se spriječe “manipulacije i monopol na tržištu pšenice, jer svi, trgovci gnojivima i zaštitnim agenti, prvenstveno kupci, nadoknadit će svoje troškove, a na gubitku su samo proizvođači”.

Ništa bez potpora
Dodao je da je prošle godine imao gubitak od 50.000 eura na proizvodnji pšenice, ne računajući kreditna zaduženja.

Kazao je da srpski poljoprivrednici moraju dobiti potpore po hektaru, najmanje 300 eura po hektaru, kako bi mogli konkurirati europskim proizvođačima.

Jakšić je rekao da je veliki problem što poljoprivrednici nisu složni te što su se neki predsjednici udruga nametnuli, odnosno imaju mali broj članova, a umiješala se i politika koja podržava pojedine udruge.

“U pregovore s resornim ministarstvom trebaju sudjelovati ljudi s iskustvom i koji znaju što traže, a ne nekakvi umišljeni čelnici, kao i oni koje biraju političari da nas dijele”, rekao je Jakšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close